Raport ONU: în zece ani, încălzirea globală va depăși limita de 1,5 grade Celsius

Incendii la vest de Iakuțkk, în Rusia, sâmbătă, 7 august 2021. În nord-estul Siberiei, 93 de incendii forestiere active au ars pe 1,1 milioane de hectare.

Climatul planetar devine atât de fierbinte, încât într-un deceniu temperaturile vor depăși limitele stabilite în acordul internațional de la Paris, care menționează un plafon de 1,5 grade față de începutul revoluției industriale.

„Singura certitudine este că va fi tot mai rău”, a spus Linda Mearns, savantă climatologică, unul din autorii raportului prezentat de ONU ca „alertă roșie pentru omenire”.

### Vezi și... ### Raport ONU: încălzirea globală este inevitabilă, depinde de oameni cât de grave vor fi consecințele

Oamenii de știință au făcut totuși un mic pas înapoi în privința probabilității celui mai catastrofal scenariu posibil, notează AP.

Raportul Panelului Interguvernamental privind Schimbările Climaterice (IPCC), care consideră schimbările climaterice provocate clar de activitatea umană, prezintă o prognoză mai limpede și mai gravă decât ediția precedentă din 2013.

Turcia: Incendiile forestiere, care au izbucnit începând cu 28 iulie, au distrus zone imense de pădure și au forțat evacuarea turiștilor panicați din hotelurile de pe litoral.

Documentul cuprinde cinci scenarii pentru viitor, bazate pe cât de mult se vor reduce emisiunile de carbon – toate scenariile anticipează însă depășirea obiectivului din acordul de la Paris – o încălzire de maximum 1,5 grade.

„Acest raport ne arată că schimbările climaterice sunt larg-răspândite, rapide și în continuă intensificare, fără precedent în ultimele milenii”, a spus vicepreședintele IPCC Ko Barrett, consilier de rang înalt pentru Administrația Oceanică și Atmosferică Națională din Statele Unite.

Raportul de 3000 de pagini, cu 234 autori, arată că încălzirea deja ridică nivelul mărilor și micșorează suprafața ghețarilor, provocând tot mai multe fenomene extreme, ca valuri de căldură, secetă, inundații și furtuni.

De exemplu, un val de căldură care în trecut apărea la fiecare 50 de ani acum se produce în fiecare deceniu, iar dacă încălzirea globală mai urcă cu un grad Celsius, va avea loc o dată la 7 ani.

Grecia: la nord de Atena, localnicii încearcă să salveze animalele din gospodării, 7 august 2021.

Alt pericol este apariția simultană a mai multor fenomene extreme în același loc – cum se întâmplă deja în vestul Statelor Unite, unde au loc în același timp valuri de căldură, secetă și incendii de pădure.

Unele daune provocate de schimbările climaterice – subțierea straturilor de gheață, ridicarea nivelului mărilor sau sporirea acidității oceanelor pe măsură ce pierd oxigen, sunt ireversibile pentru secole, dacă nu pentru milenii.

Un autor, Bob Kopp, de la Rutgers University, este citat cu declarația că spre mijlocul secolului sunt mari șanse ca nivelul mării să crească cu 15 până la 30 cm.

Danemarca: Ghețari fotografiați de o misiune NASA care a cercetat topirea gheții în estul Groenlandei, 14 august 2019

Altă concluzie este că toată încălzirea produsă pe Pământ poate fi pusă pe emisii de gaze care rețin căldura, ca dioxid de carbon și metan. Forțele naturale ca soarele sau pur și simplu întâmplarea pot explica una până la două zecimi din încălzire, mai spune raportul.

Your browser doesn’t support HTML5

Incendii de pădure în Macedonia de Nord

Numind raportul „o alertă cu cod roșu pentru omenire”, secretarul general ONU Antonio Guterres a lăsat totuși deschisă o portiță de speranță că liderii lumii vor reuși totuși să prevină cumva o încălzire mai mare de 1,5 grade, despre care a spus că este „periculos de aproape”.

„Orice măsură pe care o putem lua pentru a limita sau încetini (încălzirea) va merita efortul”, a spus o co-autoare a raportului, Claudia Tebaldi. „Iar dacă nu vom atinge obiectivul de 1,5 grade, va fi greu, dar tot e mai bine să nu ne dăm bătuți”, a mai spus savanta.