Refugiații ucraineni din R. Moldova, mai ales femeile și copiii, se confruntă cu diferite riscuri de violență în bază de gen, inclusiv de exploatare și abuz sexual, arată un raport realizat de agențiile Organizației Națiunilor Unite, publicat pe 21 septembrie.
Riscurile persistă la toate etapele, de la părăsirea țării de origine și până la găsirea refugiului, și sunt legate de condiții nesigure, accesul limitat la asistență socială și umanitară și la servicii de protecție. Mai expuși riscurilor sunt adolescentele, persoanele LGBTQI+ și refugiații romi.
Raportul se bazează inclusiv pe interviuri cu persoanele refugiate. Acestea au reclamat dificultăți la intrarea în țară, la găsirea unui adăpost, incidente de hărțuire verbală și discriminare în stradă, în transport, pe terenurile de joacă pentru copii și din partea unor prestatori de servicii.
### Vezi și... ### ,,Nu am cerut să fim iubiți, doar să se poarte bine cu noi” Refugiați, despre neregulile depistate la centrul de plasament din PopeascaAutorii raportului au mai intervievat lucrători sociali, vamali, manageri ai centrelor de plasament temporar pentru refugiați, autorități locale și activiști pentru drepturile omului. Unul dintre riscurile majore menționat de toți participanții la sondaj este traficul de femei și fete către alte țări europene, în scopul exploatării sexuale.
În general, raportul laudă autoritățile moldovene pentru modul în care au gestionat criza refugiaților, primind cel mai mare număr de ucraineni pe cap de locuitor, dar constată că prelungirea războiului din Ucraina sporește preocupările legate de „relațiile încordate” dintre refugiați și comunitatea-gazdă.
De la începutul invaziei rusești în Ucraina, pe 24 februarie, în R. Moldova au intrat peste jumătate de milion de refugiați ucraineni, majoritatea călătorind direct către alte destinații din Europa. Aproape 90.000 rămân în prezent în Moldova, 64% fiind femei și fete.