Raportul SIGAR: ofensiva talibanilor reprezintă tot mai mult o „criză existențială” pentru guvernul afgan

Ofensiva Talibanilor în Afganistan reprezintă din ce în ce mai mult o „criză existențială” pentru guvernul de la Kabul, pe fondul retragerii accelerate a forțelor internaționale, conduse de Statele Unite, retragere programată să fie finalizată până la sfârșitul lunii viitoare, se arată în raportul trimestrial pentru Congresul american referitor la reconstrucția Afganistanului - SIGAR.

Potrivit raportului, acordul între Washington și talibani încheiat în februarie 2020 în Qatar, în loc să inițieze discuții de pace cu guvernul de la Kabul, a declanșat o ofensivă militantă care a prins guvernul și forțele guvernamentale nepregătite și a crescut numărul victimelor civile. Raportul spune că atacurile talibanilor asupra forțelor guvernului afgan au crescut de la 6.700 în cele trei luni până la acord - la 13.242 în perioada septembrie - noiembrie 2020.

Pe fondul negocierilor întrerupte, armata americană a continuat să-și retragă în mod constant trupele ajungând acum la doar câteva sute și având termenul limită pentru retragerea completă pe 31 august.

Citând date de la forța comună a SUA și NATO din Afganistan, raportul arată că numărul victimelor civile a crescut de la 510 de morți și 709 de răniți în primele trei luni ale anului trecut, la 1.058 decese și 1.959 răniți în al treilea trimestru al anului trecut și tendința de creștere este evidentă în continuare.