Raport ONU: încălzirea globală este inevitabilă, depinde de oameni cât de grave vor fi consecințele

Incediile forestiere din apropiere de satul elen Gouves, de pe insula Euboea , a doua cea mai mare din Grecia, 8 august 2021.

Actualizare:

Încălzirea globală este inevitabilă, la fel consecințele sale, dar depinde de oameni cât vor fi de grele, se arată în ultimul raport ONU, dat luni, 9 august, publicității.

Națiunile au tergiversat reducerea emisiilor de combustibili fosili, așa că acum nu mai poate fi oprită intensificarea încălzirii globale în următorii 30 de ani, subliniază raportul experţilor ONU în domeniul climei (IPCC). Există însă încă o șansă de a limita efectele acestui fenomen.

Oamenii au încălzit deja planeta cu aproximativ 1,1 grade Celsius încă din secolul al XIX-lea, în mare parte prin arderea cărbunelui, petrolului și gazului pentru energie. Și consecințele pot fi resimțite pe tot globul: numai în această vară, valurile de căldură puternice au ucis sute de oameni în Statele Unite și Canada, inundațiile au devastat Germania și China, iar incendiile sălbatice au scăpat de sub control în Siberia, Turcia și Grecia.

Your browser doesn’t support HTML5

Incendii de pădure în Macedonia de Nord

Dar acesta este doar începutul, potrivit raportului, emis luni de Grupul interguvernamental privind schimbările climatice, un corp de oameni de știință convocat de Națiunile Unite. Chiar dacă națiunile au început să reducă brusc emisiile astăzi, încălzirea globală va crește probabil în jurul valorii de 1,5 grade Celsius în următoarele două decenii.

„Ne putem aștepta la intensificarea fenomenelor meteorologice extreme în următorii 20 sau 30 de ani ”, a declarat Piers Forster, cercetător la Universitatea din Leeds și unul dintre sutele de experți internaționali care au contribuit la redactarea raportului. „Din păcate, lucrurile se vor înrăutăți”.

Cu un efort drastic și imediat de a reduce emisia de dioxid de carbon până în 2050, încălzirea globală ar putea rămâne la valoarea de 1,5 grade Celsius, se mai arată în raportul ONU.

------------------------------------------------------

Raportul experţilor ONU în domeniul climei (IPCC), aşteptat luni, va fi „cel mai puternic avertisment lansat vreodată" cu privire la rolul comportamentului uman în încălzirea globală, a declarat Alok Sharma, ministrul în guvernul britan, care va conduce COP26, conferința pentru climă de la Glasgow în noiembrie. „Comportamentul uman accelerează încălzirea globală într-un ritm alarmant", a mai declarat ministrul Sharma într-un interviu cu ziarul britanic The Guardian.

Cea de-a 26-a Conferinţă a Statelor participante la Convenţia-cadru a ONU privind schimbările climatice, prezidată de Marea Britanie, va avea loc în perioada 31 octombrie - 12 noiembrie la Glasgow.

Raportul va oferi guvernelor informații de ultima oră despre impactul actual și riscurile viitoare ale încălzirii globale înainte de Conferința COP26.

De asemenea, se așteaptă examinarea modului în care diferitele opțiuni de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră vor afecta ritmul schimbărilor climatice în deceniile următoare.

Purtătorul de cuvânt al IPCC, Jonathan Lynn, a declarat că evaluarea, a șasea a grupului de experți din 1990, „intră într-o zonă de ultimă oră a științei, unde putem spune din ce în ce mai mult în ce măsură schimbările climatice sunt responsabile de evenimente meteorologice extreme, dezastre și așa mai departe în întreaga lume. . " Viitorul summit din Scoția este considerat a fi cea mai importantă întâlnire privind criza climatică de la summitul de la Paris din 2015. Aproximativ 200 de țări au aderat la acordul climatic de la Paris, care își propune să limiteze încălzirea globală.

Harta incendii Europa, EFFIS, EU

Incendiile forestiere din Grecia produc o catastrofă de proporții - mii de hectare de păduri au fost arse și mii de oameni au fost evacuați, în condițiile în care Grecia se confruntă cu cel mai grav val de căldură din utlimii 30 de ani. Au fost anunțate două decese și peste 18 răniți.

### Vezi și... ### 25 de pompieri din R. Moldova se vor deplasa în Grecia pentru a ajutala stingerea incendiilor

Autoritățile au avertizat populația că riscul izbucnirii unor noi incendii se menține foarte ridicat în multe regiuni din Grecia, inclusiv zona Atena și Creta.

Turcia este confruntată și ea, de 12 zile, cu cele mai grave incendii de pădure din ultimii zece ani, cel puţin şase incendii nefiind încă sub control duminică, potrivit cifrelor oficiale, relatează agenția DPA.

### Vezi și... ### Turcia se confruntă cu cele mai grave incendii de pădure din ultimii zece ani

Se estimează că peste 100.000 de hectare de teren au fost distruse până în prezent.

În Rusia, mai precis în regiunea Yakuția din nord-estul Siberiei, două sate au fost evocautate din cauza amenințării reprezentate de incendii forestiere, au declarat autoritățile locale pe 8 august. În regiunea au fost înregistrate peste 150 de incendii.

Satele sunt printre aproximativ o duzină din regiune care sunt amenințate de incendii, potrivit grupului operativ de operațiuni regionale. Unsprezece au fost stinse pe 8 august, nouă au fost îngrădite și au fost descoperite șapte noi incendii forestiere.