Banca Națională a Moldovei anticipează că rata inflației va continua să crească în următoarele luni și va ajunge la 34,3-34,7%, din cauza prețurilor ridicate la energie și alimente. Prognoza a fost prezentată, marți, 9 august, de către guvernatorul BNM, Octavian Armașu, la o întâlnire cu jurnaliștii.
Ea menține R. Moldova printre țările cu cea mai mare rată a inflației din regiune. Dacă nu vor exista alte „șocuri majore”, rata inflației va scădea după un punct culminant așteptat la toamnă, a mai spus Armașu. În 2023, prețurile vor continua să crească, în medie, cu 20 la sută.
Guvernatorul a explicat că inflația a crescut în Moldova din cauza majorării prețurilor la combustibili, la tarifele pentru servicii comunale, dar și la produsele alimentare.
Creșterea inflației a fost alimentată și de o serie de factori externi, în special de scumpirea produselor alimentare și resurselor energetice, în principal a gazelor. Prețurile acestora se află în continuare în „trend ascendent”.
Autorii raportului asupra inflației spun că prețurile la gaze și petrol pe piețele internaționale vor rămâne factori pro-inflaționiști pentru Moldova. Se anticipează o ușoară scădere a prețurilor la produse alimentare.
Potrivit lui Armașu, creditele acordate moldovenilor de bănci sunt „pe un palier profund negativ”. El a sugerat că acestea sunt consecințele politicii monetare a BNM, care urmărește să-i facă pe cetățeni mai economi în această perioadă.
Despre majorarea ratei anuale de bază până la 21,5%, de săptămâna trecută, guvernatorul a declarat că, cel mai probabil, aceasta va fi ultima, dacă nu vor exista șocuri majore.
Rata anuală a inflației a crescut constant începând cu septembrie 2021, când aceasta era de 6,68%. Ținta inflației anunțată de BNM este de 5%.
### Vezi și... ### Interviu cu economistul Viorel Gîrbu: Cum luptăm cu inflația?