Operațiuni ale SBU la bisericile aflate anterior sub jurisdicția Moscovei

Ofițeri ai Serviciului de Securitate al Ucrainei verifică documentele vizitatorilor mănăstirii Pechersk Lavra din Kiev, la 22 noiembrie, în cadrul unei anchete de amploare, care durează de mai multe săptămâni, privind suspiciuni de activități pro-Rusia.

Trupele de securitate ucrainene au desfășurat operațiuni de contraspionaj la 15 catedrale și mănăstiri din regiunea Harkov aparținând Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), ca parte a unei anchete de amploare, care durează de câteva săptămâni și îi vizează pe unii membri ai conducerii acesteia pentru activități în favoarea Rusiei.

Agenții au efectuat descinderi la mănăstirea Sviato-Pokrovski din centrul orașului Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, la 10 decembrie, precum și la alte 14 mănăstiri și catedrale din regiune, a confirmat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) într-o declarație.

SBU susține că instituțiile religioase erau folosite ca instrumente ale influenței rusești în interiorul Ucrainei. UOC a fost sub jurisdicția Patriarhului ortodox rus de la Moscova până în mai 2022, când a rupt legăturile din cauza invaziei neprovocate a Kremlinului în Ucraina.

Un patriarh războinic

Biserica Ortodoxă Rusă este apropiată Kremlinului, iar patriarhul Kirill a susținut războiul, ba chiar a făcut prozelitism pentru mobilizare și înrolare. El le spunea credincioșilor că „sacrificiul în timpul îndeplinirii datoriei militare spală toate păcatele”.

De asemenea, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse îi îndemna pe ruși să nu se teamă de moarte, după ce președintelui Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială a rezerviștilor pentru a lupta în Ucraina.

„Mergi cu curaj să-ți îndeplinești datoria militară. Și amintește-ți că, dacă îți dai viața pentru țara ta, vei fi cu Dumnezeu în Împărăția, slava și viața veșnică a Lui", spunea Kirill, într-o predică ținută la Moscova, relatează Newsweek.

### Vezi și... ### Papa Francisc compară războiul Rusiei în Ucraina cu foametea din anii 1930 provocată de Stalin

Amenințări cu un război intern

Descinderile din 10 decembrie au fost efectuate pentru a nu permite utilizarea comunităților religioase ca celule propagandistice ale Rusiei și „pentru a proteja populația de provocări și acte teroriste", a precizat SBU în declarația sa, afirmând că a găsit o bibliotecă cu agitație pro-Kremlin, precum și bani în numerar în diferite valute, inclusiv ruble rusești.

Perchezițiile din Harkov au loc la mai puțin de trei săptămâni după ce agenții au efectuat investigații la istorica lavră Pecersk din Kiev, împreună cu alte clădiri ale UOC din întreaga țară. Mănăstirea veche din secolul al XI-lea și sit din patrimoniul mondial UNESCO - cunoscută și sub numele de Mănăstirea Peșterilor - este sediul UOC.

### Vezi și... ### Ucraina interzice organizațiile religioase care au legături cu Rusia

La începutul acestei luni au avut loc mai multe razii în clădirile UOC din regiunile Zakarpatia, Jitomir și Rivne. SBU a declarat după aceea că a găsit o cantitate mare de „material antiucrainean”, precum și documente care confirmau că membrii UOC dețineau pașapoarte rusești.

În 2019, principala Biserică Ortodoxă din Ucraina a fost recunoscută oficial ca fiind separată de Patriarhia Moscovei. În urma invaziei Rusiei din februarie, aproximativ 400 de parohii ale bisericii ucrainene care au rămas loiale Bisericii Ortodoxe Ruse au tăiat legăturile cu Moscova din cauza poziției lui Kirill cu privire la război.

În urma raziei din 10 decembrie de la Harkov, SBU a declarat că a descoperit că un călugăr deținea pașaport rusesc. SBU investighează dacă acesta a fost implicat în colectarea de informații pentru Moscova sau în alte activități subversive.

UOC a protestat față de razii și percheziții, calificând acuzațiile de presupusă colaborare a călugărilor și preoților drept „neprobate și nefondate”. Biserica ortodoxă a avertizat SBU împotriva „incitării la război intern”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 3 decembrie că guvernul său va continua măsurile pentru a asigura „independența spirituală” a Ucrainei față de Rusia.

### Vezi și... ### Operațiune de contraspionaj la o mânăstire istorică din Kiev