Reacția Chișinăului la tentativa de asasinare a premierului Slovaciei

Scena tentativei de asasinare a premierului Slovaciei, Robert Fico, la Handlova, în nord-estul Slovaciei

Autoritățile moldovene s-au alăturat corului de reacții internaționale la tentativa de asasinare a premierului Slovaciei, Robert Fico.

Într-un mesaj publicat miercuri seara pe rețeaua X (fostul Twitter), Președinta Maia Sandu a scris că este „revoltată de atacul josnic” la adresa premierului slovac.

„Republica Moldova condamnă cu fermitate acest atac. Violența nu ar trebui să fie tolerată nicăieri. Îi doresc premierului Fico o recuperare rapidă și completă”, a scris președinta.

Un mesaj similar a transmis și premierul Dorin Recean. „Profund întristat despre vestea privind incidentul în care a fost implicat premierul Robert Fico. Violența politică nu ar trebui să aibă loc în societățile noastre”, a scris șeful guvernului moldovean, adăugând: „Gândurile noastre sunt alături de poporul Slovaciei în această perioadă dificilă”.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, se luptă pentru viața sa după ce a fost împușcat și rănit pe 15 mai într-o tentativă de asasinat, condamnată imediat pe plan internațional.

Vicepremierul Tomas Taraba a declarat pentru BBC că Fico a suferit o intervenție chirurgicală care a decurs bine.

„Cred că în cele din urmă va supraviețui, a spus Taraba. Nu se află într-o situație care să-i pună viața în pericol în acest moment”.

Anterior, ministrul de interne, Matus Sutaj Estok, a spus reporterilor că premierul este „în stare critică și viața sa este în pericol”.

Premierul social-democrat slovac Robert Fico a fost împușcat și rănit de mai multe gloanțe în timp ce saluta oamenii din orașul Handlová, după o ședință de guvern ținută în provincie, în afara Bratislavei. Autoritățile au reținut la fața locului un suspect în vârstă de 71 de ani, potrivit presei locale.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te