Reacții ale lumii politice moldovene la decizia Parlamentului European

„Ceea ce nu înţeleg Dl Candu şi alţii e că la Bruxelles politica se face altfel...” (Lilian Carp, deputat liberal neafiliat).

Your browser doesn’t support HTML5

Reacții ale lumii politice moldovene la decizia Parlamentului European

„Dialogul nu va avea loc” joi, 18 mai, cum era programat, a confirmat europarlamentarul Sigfried Mureșan într-un interviu cu Europa Liberă. Cum a reacționat lumea politică de la Chișinău la această amânare și la analiza situației R.Moldova, făcută marți seară în Parlamentul European?

Speakerul Andrian Candu, unul dintre fruntaşii Partidului Democrat, a vrut probabil să producă impresia că dezbaterea din seara zilei de marţi, din Parlamentul European, nu a trezit prea mari îngrijorări la Chişinău. Dovadă ar putea servi ordinea subiectelor la care s-a referit în conferinţa de presa ţinută astăzi.

Andrian Candu

Candu a vorbit mai întâi despre iniţiativa legislativă pentru introducerea tichetelor de masă, despre crearea grupului de lucru pentru îmbunătăţirea legislaţiei audiovizale şi doar la final s-a referit la amânarea dezbaterilor privind promisa asistenţa financiară de o sută de milioane de dolari pe care guvernarea contează în anul curent.

Comentând intenţia parlamentarilor europeni de a vedea mai întâi recomandările Comisiei de la Veneţia asupra iniţiativei de schimbare a sistemului electoral, Andrian Candu s-a arătat încrezator răspunsul Comisiei va fi unul în favoarea schimbării:

„Comisia de la Veneţia urmăreşte să avem un sistem democratic al alegerilor, unu, să respectăm dreptul tuturor participanţilor în procesul electoral, doi, şi, trei, să avem în final alegeri corecte, democratice şi transparente. Dacă sistemul mixt nu aduce prejudicii la toate cele menţionate, atunci Comisia de la Veneţia sau oricine altcineva nu poate să vină cu avizul negativ: faceţi asta sau nu faceţi asta. Eu v-aş propune să aveţi răbdare, să fiţi martori ai acestui aviz pe data de 16-18 iunie şi după care să revenim la subiectul: ce facem noi mai departe? Dar cu siguranţă noi vom lua în considerare toate propunerile şi sugestiile venite din partea Comisiei de la Veneţia şi nu doar, şi vom comunica cu colegii din UE şi în mod special Parlamentul European ca să-i informăm şi pe ei mai bine, după care vom lua deciziile corespunzătoare.”

Speakerul Candu, de altfel, la fel ca premierul Pavel Filip, a insistat din nou că discuţiile contradictorii de la Strasbourg s-ar datora în special presiunii venite din partea opoziţiei extra-parlamentare, care „ar fi împotriva cetăţenilor Republicii Moldova”. Afirmaţia lui Andrian Candu este bazată pe faptul că democraţii au adunat peste 800 de mii de semnături în favoarea votului uninominal şi chiar dacă s-au văzut siliţi să-l dilueze cu proiectul socialiştilor, voinţa poporului, spun democraţii, rămane în vigoare.

În replică, lidera partidului „Acţiune şi Solidaritate”, Maia Sandu, declară că deciziile partenerilor europeni au la bază îngrijorări care ţin de libertatea presei, lipsa rezultatelor în reformarea justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi, mai nou, schimbarea în grabă a sistemulul electoral:

„E un eşec al actualei guvernări faptul că decizia nu a fost luată ieri sau că a fost amânată. Vedem ce se întâmplă peste o lună, dar de vină pot fi doar cei care sunt astăzi la guvernare şi de care ţine implementarea angajamentelor.

Maia Sandu

Opoziţia, extraparlamentară mai ales, nu are cum să îndeplinească angajamentele pe care şi le-a asumat guvernarea la Bruxelles şi, respectiv, acuzaţiile sunt ridicole. Parlamentul European se bazează pe recomandările Comisiei de la Veneţia şi e firesc ca guvernarea să ţină cont de aceste recomandări dacă vrea să continue colaborarea Republicii Moldova cu instituţiile europene.”

Atât opoziţia parlamentară cât şi cea extra-parlamentară nu pun la îndoială neecsitatera schimbării sistemului electoral din Republica Moldova. Unii deputaţii, printre care şi liberalul neafiliat Lilian Carp, dau dreptate partenerilor externi ai Republicii Moldova şi sprijină îngrijorarile lor anunţate fără echivoc.

„Ceea ce nu înţeleg Dl Candu şi alţii e că la Bruxelles politica se face altfel, nu se face doar prin culoare sau influenţată de către alţi parteneri care sunt din Republica Moldova. […] Principala problema a fost transparenţa prin care s-a promovat acest proiect de modificare a sistemului electoral. Nu există altceva. Aici există semne de întrebare: în cazul în are noi închidem uşa şi încercăm pe întuneric să schimbăm sistemul, există riscul şi temerea că banii care vor fi alocaţi vor fi cheltuiţi tot în aşa mod: cu perdeaua trasă la geam şi nimeni să nu ştie ce se întâmplă cu ei.”

O eventuală amânare a asistenţei financiare pentru Republica Moldova cu siguranţă ar avea un impact negativ asupra bunăstării cetăţenilor, a comentat pentru postul nostru de radio deputata comunistă Elena Bodnarenco. „Chiar dacă există riscul ca o parte din bani să fie furaţi, cum se mai întâmplă în Republica Moldova, nealocarea banilor poate duce la întârzierea unor plăţi sociale”, a conchis parlamentara. De asemenea, continuă deputata PCRM, o eventuală îngheţare a alocărilor de bani din partea UE ar putea fi un semna negativ şi pentru ceilalţi parteneri externi ai Republicii Moldova că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită.