Reacția oficialităților americane la noile arme „invincibile” ale Rusiei, prezentate joi de președintele Vladimir Putin, a fost temperată, chiar rece. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de stat a criticat Rusia drept „iresponsabilă”. Pentagonul (ministerul apărării) a asigurat că americanii pot dormi liniștiți, „America este pregătită” iar experții militari s-au întrebat chiar dacă unele din noile arme strategice rusești sunt funcționale.
Your browser doesn’t support HTML5
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că „președintele Putin a confirmat ceea ce administrația americană a știut tot timpul, iar Rusia a negat. Timp de mai bine de o decadă, Rusia a dezvoltat arme destabilizatoare, care violează angajamentele luate prin tratate” – tratatele bilaterale de dezarmare semnate cu Statele Unite.
Iar președintele american Donald Trump a reușit să „învingă”, cel puțin în presă, armele „invincibile” ale Rusiei cu anunțul că va impune noi tarife la importurile de oțel și aluminiu pentru a apăra piața americană „decimată de practici comerciale neloaiale”. 25% pentru importurile de oțel și 10% pentru aluminiu. „Războiul” comercial american, nu armele „invincibile” rusești domină în acest moment agenda internațională. Cel puțin dacă luăm bursele drept seismografe: bursele din Asia au deschis imediat în scădere, relatează BBC.
Decizia de a impune eventual aceste noi tarife este o prerogativă a președintele Trump, care nu are nevoie de aprobarea Congresului. Țările cele mai afectate, potrivit datelor Ministerului american al comerțului, ar putea fi: Canada, Coreea de Sud și Uniunea Europeană (în primul rând Germania). Importurile din Rusia și China reprezintă numai o treime față de volumul importurilor din primele trei țări/regiuni.