Reacții la votul împotriva judecătoarei Domnica Manole de la CC

Susținători ai PAS și PPDA în fața Curții Constituționale, 23 aprile, 2021

Criza politică din R. Moldova a intrat într-o nouă fază vineri, când majoritatea parlamentară dominată de socialiști a decis s-o demită pe judecătoarea Domnica Manole de la Curtea Constituțională, numindu-l judecător pe Boris Lupașco, iar PAS și-a chemat suporterii să iasă în stradă ca să apere CC.

Votul socialiștilor și aliaților lor împotriva judecătoarei Manole, ca și cel pentru numirea lui Lupașco, au venit după ce CC a încuviințat recent intenția președintei Maia Sandu de a dizolva parlamentul, dându-i ocazia să convoace alegeri anticipate, probabil după ridicarea stării de urgență. PSRM a spus că acea decizie CC a fost politică și comandată de președinta țarii. La rândul ei, conducerea CC a calificat vineri drept „politic” votul împotriva judecătoarei Manole, considerându-l fără valoare legală.

Iar Igor Grosu, șeful partidului PAS, dominat de Maia Sandu, a chemat oamenii să meargă la sediul CC din Chișinău ca să împiedice un presupus plan al socialiștilor de a „intra cu forța” acolo. PPDA a anunțat că va sprijini protestul.

Președinta Maia Sandu a convocat apoi Consiliul Suprem de Securitate, ca să discute ceea ce consideră a fi pericolul la adresa ordinii constituționale.

Șeful delegației UE în Moldova, Peter Michalko, a luat partea președintei în noua dispută cu socialiștii, spunând că a avut loc „un atac clar asupra Constituției și independenței CC”. O poziție similară a exprimat și ambasadorul Statelor Unite, care a discutat cu președinta Sandu.