„Realitatea s-a dovedit a fi mai complicată decât au crezut Maia Sandu și Andrei Năstase”(Nicolae Negru/Ziarulnational.md)

Revista presei matinale la Radio Europa Liberă.

Reținerile celor două deputate ale partidului lui Ilan Șor, numele cărora apar în ambele rapoarte Kroll şi votarea în parlament a modificărilor la legea procuraturii sunt subiectele la care se referă Alex Cozer într-un editorial din cotidianul.md.

„Nu s-a scris niciun fel de istorie și niciun fel de pași enormi nu s-au făcut. Poate unii timizi, într-o anumită direcție, dar nici măcar nu putem ști cu siguranță că în cea corectă”,


Tonalitatea articolului e critică la adresa deputaţilor ACUM care au folosit termeni ca „s-a scris istorie” în parlament şi a prim-ministrei Maia Sandu, care a vorbit despre „un pas enorm” făcut în privinţa procuraturii. „Nu s-a scris niciun fel de istorie și niciun fel de pași enormi nu s-au făcut. Poate unii timizi, într-o anumită direcție, dar nici măcar nu putem ști cu siguranță că în cea corectă”, scrie Cozer. El crede că reținerea celor două deputate ale lui Șor trebuia să se întâmple odată cu schimbarea noii puteri, iar în privinţa procuraturii poate s-ar fi produs un „pas enorm” dacă era vorba despre un procuror european, aşa cum spunea Maia Sandu în timpul campaniei electorale.

Editorialul lui Nicolae Negru din ziarulnațional.md constată eșecul „dezoligarhizării” în versiunea rapidă în primele 100 de zile ale noii guvernări. La început, amintește autorul, se credea într-un blitzkrieg antioligarhic, în doi sau trei pași: se modifică legislația, procurorii și judecătorii corupți își fac benevol harakiri (își dau demisia) sau sunt eliminați operativ din sistem și înlocuiți cu persoane integre, nu neapărat cu experiență în domeniu, care, la rândul lor, îi trimit la închisoare, pe bandă rulantă, pe politicienii și funcționarii corupți.

Apelurile lor la demisie „in corpore” au răsunat ca în pustiu și schimbările așteptate cu sufletul la gură de partea naivă a votanților ACUM întârzie


„Socoteala de acasă însă nu s-a potrivit cu cea de la târg, realitatea s-a dovedit a fi mai complicată decât au crezut Maia Sandu și Andrei Năstase, apelurile lor la demisie „in corpore” au răsunat ca în pustiu și schimbările așteptate cu sufletul la gură de partea naivă a votanților ACUM întârzie și ei trăiesc clipe de dezamăgire, spre satisfacția „realiștilor” care anticipau că „nimic nu se va schimba”, constată Nicolae Negru.

Statele Unite sprijină reformatorii reali ai justiției, cei care sunt gata să lase deoparte diferențele mărunte şi să se apuce de treabă. Aşa tratează adevarul.ro o declarație a ambasadorului SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan, la întâlnirea cu studenții Facultății de Drept de la USM, unde diplomatul s-a arătat convins că agenda de reforme a premierului Maia Sandu poate combate corupția și poate spori creșterea economică.

Anticoruptie.md constată, urmare a analizării declaraţiei de avere depusă de fostul președintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, la încheierea mandatului de deputat, că acesta ar fi indicat din nou date diferite despre compania sa din Orientul Mijlociu – Vanguard International Ltd, Emiratele Arabe Unite. În plus, în documentul din 13 septembrie curent, Plahotniuc nu apare ca acționar al acestei firme, dar ca fondator.

Într-un editorial de pe deschide.md, Petru Bogatu scrie că justiția nu are cum deveni efectiv independentă atâta timp cât instituția procuraturii, chiar și în condițiile unei societăți deschise, rămâne o sechelă a „dictaturii proletariatului”.

[Procuratura] este și în prezent, ca pe vremuri, „un detașament de luptă a partidului”,


În pofida tuturor eforturilor de a o reforma, aceasta din urma este și în prezent, ca pe vremuri, „un detașament de luptă a partidului”, făcând aluzie la proiectele de reformă ale actualei guvernări. „Primele semne ale independenței justiției vor apărea când va fi investigată realmente finanțarea externă a PSRM, încălcarea Constituției de către Igor Dodon, antrenarea lui Andrei Năstase în privatizarea ilicită a companiei Air Moldova acum aproape două decenii ș.a.m.d.”, insistă editorialistul.

Timpul.md publică explicația președintelui comisei parlamentare pentru politică externă, Iurie Reniță, care spune ce el, dar și alți colegi din blocul ACUM, au părăsit sala de ședințe în timpul discursului președintelui Igor Dodon. „A fost o acțiune cu profund iz electoral. Am plecat, împreună cu colegii Țîcu și Carp, deoarece nu am dorit să dăm legitimitate în Parlament interferențelor lui Dodon. Acesta nici până astăzi nu vrea să accepte că suntem o republică parlamentară, și nu una prezidențială”, spune fostul ambasador.

“În momentul în care Ministrul Justiției este cel care propune și Președintele statului este cel care numește Procurorul General, vom avea o numire politică, indiferent că o recunoaștem sau nu pe hârtie”, crede expertul.


Tot timplu.md citează opinia cunoscutului expert român Cristi Danileț despre inițiativa guvernului Republicii Moldova referitoare la schimbarea procedurii de numirea a Procurorului General, prin abilitarea unei comisii constituite de Ministrul Justiției de a selecta candidaturile și a le propune Consiliului Superior al Procurorilor. “În momentul în care Ministrul Justiției este cel care propune și Președintele statului este cel care numește Procurorul General, vom avea o numire politică, indiferent că o recunoaștem sau nu pe hârtie”, crede expertul.

Zdg.md publică textul noii înțelegeri politice între Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și blocul ACUM, format din Platforma Da și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), și care „vizează mai multe domenii din politica internă și externă”. Portalul precizează că, între altele, „semnatarii insistă pe modificarea Constituției în vederea excluderii prezumției caracterului licit al proprietății pentru demnitarii și funcționarii publici, precum și pe abținerea de la atacuri la persoană în cadrul alegerilor locale. La fel, este menționată implementarea consecventă a Acordului de Asociere cu UE”. Înțelegerea, care prevede „obiectivele tranzitorii ale Guvernului, Președinției, și Parlamentului, inclusiv ale fracțiunilor PSRM, PAS și PPDA”, a fost semnată de către Ion Ceban, Alexandru Slusari și Mihai Popșoi, care sunt vicepreședinți ai Parlamentului și reprezentanți ai celor trei fracțiuni, precum și de premierul Maia Sandu, speakerul Zinaida Greceanîi și președintele Igor Dodon, mai notează portalul.