Recean la Davos: Trupele ruse trebuie să plece din regiunea transnistreană

Soldați ruși, în timpul unor exerciții comune cu forțele paramilitare din stânga Nistrului, noiembrie 2019

Comunitatea internațională este pregătită să ofere gaz pentru a pune capăt crizei energetice din regiunea transnistreană, dar o soluție de durată depinde de retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului, a declarat premierul Dorin Recean, pentru AFP.

Într-un interviu acordat la Forumul Economic Mondial de la Davos, prim-ministrul Dorin Recean a acuzat Rusia că încearcă să creeze instabilitate în Moldova pentru a forma un guvern pro-Kremlin după viitoarele alegeri parlamentare din toamnă.

Compania rusă Gazprom a oprit livrările de gaze către Transnistria la 1 ianuarie, pe fondul unui litigiu cu guvernul pro-european de la Chișinău, lăsând cei 400 000 de locuitori ai regiunii fără încălzire și apă caldă. Regiunea separatistă sprijinită de Moscova depinde în totalitate de gazele rusești.

Rusia are aproximativ 1 500 de soldați staționați în regiune, dintre care o parte păzesc depozitele uriașe de arme și muniții ale fostei armate ruse a 14-a, de la Colbasna, iar alta formează contingentul militar rus de menținere a păcii la Nistru.

„Această criză a gazului și a energiei din regiunea transnistreană este menită să creeze o criză de securitate în Moldova, în toată Moldova și, de asemenea, în regiune”, a declarat Recean pentru AFP.

Premierul Recean, în timpul interviului pentru AFP, Davos, 22 ianuarie.

Premierul a spus că va purta discuții cu oficiali ai Uniunii Europene la Davos despre „cum vom depăși împreună această agresiune a Rusiei împotriva Moldovei”.

Potrivit lui, soluția la criză este ca autoritățile separatiste din Transnistria să accepte gaz și cărbune de la comunitatea internațională sau ca Gazprom să reia livrările. „Până în prezent, nu acceptă”, a spus Recean, referindu-se la refuzul Tiraspolului de a accepta livrări de energie din partea comunității internaționale. „Dar lucrăm la aceasta”, a adăugat el.

„Ceea ce este foarte important de menționat este că aceste tipuri de scenarii se pot realiza odată cu înlocuirea actualei așa-numite misiuni de menținere a păcii, la care participă militari ruși, cu o misiune civilă de menținere a păcii sub egida ONU”, a spus el.

„Rusia intenționează să-și consolideze forța și prezența militară acolo (în regiunea transnistreană - n.r.) pentru a provoca Ucraina, inclusiv în partea de vest și sud-vest a acesteia, adică în regiunea Odesa”, a declarat Recean.

„Obiectivul (Moscovei - n.r.) este să producă instabilitate în Moldova", a mai spus el.

Prim-ministrul a declarat că Moldova va organiza probabil alegeri parlamentare în septembrie, iar Rusia dorește să facă presiuni pentru un guvern pro-rus care ar fi apoi „de acord cu consolidarea prezenței militare ruse”.

Rusia a fost acuzată de încercarea de a influența alegerile prezidențiale din Moldova din luna noiembrie, câștigate de președinta pro-europeană, Maia Sandu, și referendumul pentru aderarea la UE, din octombrie, care a trecut la limită.

Dorin Recean a declarat că Chișinăul ar putea deschide negocierile cu UE anul acesta, având obiectivul de a adera la blocul comunitar până în 2030.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te