Recean vrea „mai multă viteză” la construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău

Prim-ministrul Dorin Recean (centru) împreună cu ministrul Energiei, Dorin Junghietu (dreapta), în timpul vizitei pe șantierul de construcție a liniei de înaltă tensiune Chișinău-Vulcănești, 20 februarie 2025.

Prim-ministrul Dorin Recean (centru) împreună cu ministrul Energiei, Dorin Junghietu (dreapta), în timpul vizitei pe șantierul de construcție a liniei de înaltă tensiune Chișinău-Vulcănești, 20 februarie 2025.

Premierul Dorin Recean a cerut joi, 20 februarie, „respectarea strictă” termenelor la construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău, care este în prezent realizată în proporție de 50%. Autoritățile moldovene speră că lucrărilor vor fi finalizate până la finele acestui an.

Recean a vizitat șantierul din raionul Vulcănești împreună cu noul ministru al Energiei, Dorin Junghietu. Șeful Guvernului a anunțat că, pentru a ca lucrările să fie realizate conform planului, echipele de muncitori vor fi suplimentate.

„Săptămâna aceasta, a fost dat startul lucrărilor în raionul Cimișlia și avem nevoie de mai multă viteză”, a spus premierul. În urmă cu trei zile, Ministerul Energiei a precizat că lucrările de construcție sunt realizate în proporție de 22%, în vreme ce progresul general al proiectului este de circa 50%.

Autoritățile moldovene doresc să finalizeze lucrările la linia de tensiune înaltă Chișinău-Vulcănești, de 400 kV, până la finalul acestui an, pentru a importa curent din România, ocolind regiunea transnistreană, așa cum se întâmplă în prezent.

Guvernul a precizat, într-un comunicat emis la scurt timp după vizită, că linia va avea 158 de kilometri, iar de-a lungul ei vor fi instalați 508 stâlpi pentru susținerea și întinderea conductoarelor.

„În prezent, lucrările se desfășoară pe o distanță de peste 70 de km, în mai multe localități din UTA Găgăuzia, raioanele Leova, Taraclia, Cahul și Cimișlia. Totodată, contractorul a primit acces pentru extinderea lucrărilor în Hâncești și Vulcănești”, se arată în comunicat.

Deși proiectul a fost inițiat în 2020, lucrările de construcție a liniei au început efectiv în aprilie 2024. Proiectul este finanțat de Banca Mondială, iar lucrările sunt efectuate de către compania KEC International Limited din India.

Reprezentanții companiei indiene, care a câștigat licitația de realizare a lucrărilor în 2021, au dat asigurări că, din martie, odată cu încălzirea vremii, vor crește numărul de muncitori în teren.

Potrivit autorităților, linia Vulcănești-Chișinău va putea asigura 50% din consumul de energie electrică al R. Moldova.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te