Recensământ 2024: În unele raioane ponderea locuințelor recenzate se apropie de 35%

Recenzori, pe una din străzile orașului Otaci, raionul Ocnița, la 25 aprilie 2024.

La trei săptămâni de la începutul Recensământului Populației și Locuințelor, în mai multe raioane ponderea locuințelor recenzate a trecut de o treime, a afirmat directorul Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, într-o conferință de presă, pe 26 aprilie.

Cel mai bine, la acest capitol stau opt raioane: Soroca, Rîșcani, Glodeni, Fălești, Ungheni, Telenești, Orhei și Anenii Noi, cu peste 33,8% de locuințe recenzate. La celălalt capăt sunt municipiile Chișinău și Bălți, dar și raioanele Briceni, Cimișlia, Cantemir și Cahul, cu o pondere de sub 28,6%.

În localitățile rurale, recensământul decurge mai ușor, spune directorul BNS și explică asta prin faptul că oamenii cunosc recenzorii, care în multe cazuri sunt de pe loc, și sunt mai deschiși să fie intervievați. O altă explicație de ce în orașe procesul decurge mai greu este că oamenii sunt la muncă atunci când vin recenzorii și programează interviurile pentru alte zile și ore.

Cara mai spune că BNS a organizat un sondaj și, potrivit rezultatelor, circa 80% din intervievați știu despre recensământ, iar peste 90% sunt deschiși să participe la acest exercițiu.

Întrebat de jurnaliști dacă sunt refuzuri și dacă au fost aplicate sancțiuni, oficialul spune că este devreme de a vorbi despre aceasta. El menționează că recenzorii depun eforturi suplimentare pentru a-i convinge pe toți să participe. Iar despre sancțiuni se va putea vorbi abia după ce recensământul se va încheia.

La sfârșitul celei de-a treia săptămâni de recensământ, peste 860 de mii de persoane au fost intervievate și aproape 600 de mii de locuințe au fost vizitate de recenzori, ceea ce reprezintă 28,4% din numărul total de locuințe estimate.

Afișează mai mult

Începând cu data de 8 aprilie și până pe 7 iulie, în R. Moldova se desfășoară Recensământul Populației și Locuințelor 2024. Autoritățile estimează că primele date preliminare vor fi publicate după șase luni de la finalizarea recensământului.

Ultimul recensământ al populației și locuințelor a avut loc în 2014. Datele au fost prezentate peste 3 ani și au arătat că R. Moldova avea circa 3 milioane de locuitori, cu aproximativ 400.000 mai puțini decât la precedenta numărătoare, din 2004.

📰 Europa Liberă este și pe Google News