Recensământul s-a încheiat, începe ancheta post-recenzare. Când vom afla câți oameni au rămas în R. Moldova

Adriana Onoi, recenzoarea în trei sate din raionul Căușeni, chestionează cei trei oameni din satul Tricolici.

​​​​​​​Peste 4.000 de refuzuri și 27 de procese verbale au fost înregistrate în cele trei luni cât a durat recensământul populației și locuințelor. Săptămâna viitoare, Biroul Național de Statistică începe ancheta post-recenzare, iar la sfârșitul anului vor fi prezentate primele date preliminare.

Primul recensământ din R. Moldova organizat și desfășurat în format digital s-a încheiat pe 7 iulie, iar pe 15 iulie începe ancheta post-recenzare, care are drept scop evaluarea activității de recenzare, inclusiv estimarea gradului de acoperire și al erorilor de conținut a datelor. Ancheta se va desfășura pe baza unui chestionar, care a fost deja în proces de consultare publică.

„Urmează integrarea datelor obținute în cadrul recenzării cu cele din sursele de date administrative”, a spus șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, la un eveniment dedicat finalizării recensământului.

În cele trei luni de recenzare, au fost înregistrate peste 10.000 de refuzuri - datorită implicării autorităților publice locale și poliției, spre finalul recensământului numărul refuzurilor a ajuns la 4.000. Poliția a întocmit 27 de procese verbale contravenționale. Majoritatea pentru injurii, vătămarea integrității corporale a recenzorilor sau distrugerea intenționată a bunurilor.

Cei peste 4.000 de recenzori au recenzat, în total, 2,5 milioane de persoane și 1,6 milioane de locuințe.

„Primele date preliminare vor fi prezentate la sfârșitul anului acesta. Datele detaliate (n.r. datele finale, inclusiv pe grupe de vârstă, sex, localitate etc.) vor fi prezentate în decembrie 2025”, a declarat Oleg Cara.

Vezi și reportajul de la mănăstirea „Înălțarea Domnului” din satul Japca, raionul Florești, unde monahiile au răspuns pentru prima dată la întrebările unui recenzor.

Your browser doesn’t support HTML5

Numărătoarea maicilor. Mănăstirea care participă prima dată la recensământ

Desfășurarea recensământului populației și locuințelor 2024 (8 aprilie – 7 iulie 2024) a fost finanțată de Uniunea Europeană și Fondul ONU pentru Populație (UNFPA). Valoarea proiectului este de 2,075 milioane de euro, dintre care 2 milioane reprezintă contribuția UE și 75.000 de euro - a UNFPA.

Ultimul recensământ al populației și locuințelor a avut loc în 2014. Datele au fost prezentate peste 3 ani și au arătat că R. Moldova avea circa 3 milioane de locuitori, cu aproximativ 400.000 mai puțini decât la precedenta numărătoare, din 2004.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te