Record de cazuri noi de Covid în R. Moldova și România, rata de vaccinare mult sub 30%

În piața din Ocnița, septembrie 2021.

Marți în R. Moldova s-a raportat un nou record de noi infectări cu coronavirus: 1.300 de cazuri noi dintre care 1.034 în rândul persoanelor nevaccinate. Ministerul Sănătății anunță și 12 decese legate de COVID-19.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în Moldova a ajuns la 283.950, iar cel al deceselor la 6.617.

În România vecină, pe de altă parte, marți, s-au raportat alte 6.789 de cazuri de COVID-19, cel mai mare bilanț zilnic din acest an - în 10 decembrie 2020 fuseseră raportate 7.067 de îmbolnăviri. De asemenea, s-au înregistrat 129 de decese legate de COVID, dintre care 8 erau vaccinați.

Potrivit datelor oficiale, în R. Moldova s-a ajuns la o rată de vaccinare anti-Covid de 22% , ambele doze [ n.r. corectat]. În România, rata este de circa 28%. La nive European, Bulgaria este pe de parte țara cu cea mai scăzută rată de vaccinare, de numai 18% în timp ce Mlata și Portugalia au cele mai înalte rate de vaccinare completă, de peste 80%, urmate de Danemarca cu aproape 75%.

România a folosit ceva peste jumătate din dozele de vaccin anti-Covid recepționate până acum, a declarat marți Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare pe fundalul unei anchete deschise de DNA, din oficiu, privind achiziționarea vaccinurilor. Mai precis, din 18,5 milioane de vaccinuri anti-COVID recepționate, circa 10 milioane de doze au fost folosit , iar aproape 5 milioane, vândute sau donate.

DNA a anunțat marți că a fost înregistrat un dosar penal privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei și până în prezent. DNA nu menționează nimic concret, precizând doar că urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (“in rem”), respectiv abuz în serviciu. Mai multe AICI.

Între timp, autoritățile încearcă să grăbească administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19, iar vaccinarea cu a treia doză ar putea începe chiar de săptămâna viitoare, a anunțat marți Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Decizia este așteptată în cursul săptămânii.

Programările pentru cea de-a treia doză de vaccin se vor face prin intermediul platformei de programare. Doza a treia nu poate fi administrată mai devreme de 6 luni de la doza a doua. Prioritate la administrarea celei de-a treia doze vor avea persoanele predispuse la forme severe și persoanele care prin natura meseriei au risc sever de infectare, precum personalul medical sau personalul din învățământ.