Rectorul Universității din Herson a supraviețuit unei tentative de asasinat (surse de presă)

Universitatea din Herson

Agențiile de presă relatează că rectorul instalat de Rusia la Universitatea de Stat din Herson, în sud-estul Ucrainei, Tatiana Tomilina, a supraviețuit unei tentative de asasinat și se află în prezent în spital.

Agențiile de știri rusești transmit că, în seara zilei de 12 septembrie, un dispozitiv artizanal a explodat, ucigând un bărbat despre care se crede că ar fi paznicul clădirii și rănind-o pe Tomilina în timp ce intrau în blocul unde locuia aceasta. Informațiile inițiale spuneau că Tomilina a fost spitalizată cu răni de șrapnel și contuzii. Autoritățile desemnate de Rusia în Herson au declarat la 13 septembrie că viața Tatianei Tomilina nu este amenințată și că rănile sale nu sunt grave. Informațiile nu au putut fi verificate.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Tomilina a început să colaboreze cu autoritățile impuse de Rusia în Herson după ce forțele armate ruse au preluat controlul orașului în martie, la câteva săptămâni după ce Kremlinul a lansat invazia în Ucraina. Ulterior, ea a fost numită în funcția de rector al universității.

Anterior, ea fusese directoare a Colegiului Academic Mișukov din cadrul Universității de Stat din Herson, funcție din care a fost demisă cu ceva timp în urmă pentru pozițiile sale pro-Rusia.

De când Rusia și-a lansat atacul asupra Ucrainei, au existat mai multe tentative de asasinat desfășurate împotriva unor oficiali numiți de Rusia în teritoriile ocupate de trupele rusești.

S-a spus despre mai mulți oficiali că ar fi fost uciși, deși pe 12 septembrie, s-a aflat că viceprimarul numit de Rusia al orașului Nova Kahovka din regiunea Herson, Vitali Hura, și adjunctul șefului de facto al poliției din oraș, Serhi Tomko, despre care s-a spus că ar fi fost uciși de atacatori necunoscuți, sunt în viață. Ei au declarat în interviuri televizate că asasinatele lor au fost înscenate de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei pentru a preveni tentativele reale de asasinat care ar fi fost planificate de serviciile secrete ucrainene.