Recunoașterea agenților economici din R. Moldova în UE: care sunt principalele avantaje  

Frontiera dintre R. Moldova și România, Leușeni

R. Moldova și Uniunea Europeană a lansat vineri, 21 octombrie, un program de recunoaștere reciprocă a operatorilor economici autorizați. Astfel, agenții economici autorizați moldoveni vor avea privilegii la frontieră ca și cei din UE.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat, în cadrul evenimentului de lansare a programului, că agenții economici vor beneficia, după această recunoaștere, de tratament prioritar la trecerea frontierei, reducerea numărului de controale fizice și documentare și de un mecanism comun prin care va fi asigurată continuarea activităților comerciale, în cazul perturbării fluxurilor de aprovizionare.

Facilitarea operațiunilor vamale va reduce presiunea asupra punctelor de frontieră la granița cu România, iar această recunoaștere va majora capacitatea de export a mărfurilor autohtone pe piața comunitară.

„Astfel, pe lângă beneficiile nemijlocite pentru economia noastră, vom putea să ne îndeplinim și mai bine rolul de furnizor de securitate în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare ce au fost reorientate prin țara noastră ca urmare a războiului nedrept împotriva Ucrainei”, a spus Natalia Gavrilița.

În urma acestei decizii, va fi implementat sistemul tehnologiilor informaționale de schimb de date pentru recunoașterea reciprocă a operatorilor economici autorizați, care reprezintă primul sistem de legătură între autoritățile vamale din R. Moldova și cele din Uniunea Europeană.

Janis Mazeiks, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a spus că programul de recunoaștere reciprocă a operatorilor economici autorizați cu Uniunea Europeană reprezintă o susținere considerabilă pentru mediul de afaceri din R. Moldova.

„Acești operatori economici autorizați vor beneficia de aceleași privilegii la frontieră ca și operatorii economici din UE. Putem spune că aceștia, într-un fel, vor adera la Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă proceduri simplificate pentru controlul vamal, mai puține rânduri și mai puțin timp la punctele de trecere a frontierei”, a declarat șeful Delegației UE.

R. Moldova este prima țară din regiune, din Parteneriatul Estic, cu care UE a încheiat acest acord de recunoaștere reciprocă a agenților economici autorizați.

Primii 30 de agenți economici autorizați din R. Moldova sunt deja înregistrați în cadrul acestui program. Pentru obținerea statutului de operator economic autorizat, companiile din R. Moldova trebuie să fie exportatoare, să nu aibă datorii la bugetul public național, să nu încalce repetat legislația vamală și fiscală, să nu comită infracțiuni economice și să prezinte informații despre standardele de competență și de securitate ale activității lor.

În prezent, în R. Moldova sunt 119 operatori economici autorizați, iar în Uniunea Europeană - 18.000.

### Vezi și... ### Cote duble pentru produse agricole moldovenești pe piața UE | Decizia - pe 18 iulie