Redactorul-șef al publicației Novoe Vremia a părăsit Rusia

Evghenia Albaț, înainte de o audiere la tribunal, în Moscova, 20 noiembrie 2018

Evghenia Albaț, redactor-șef la publicația Novoe Vremia, a părăsit Rusia pe fondul reprimării continue a presei independente din această țară. Ea a declarat în timpul unei transmisiuni pe canalul ei de YouTube, la 5 septembrie, că va preda acum la o universitate din New York.

„De ce am luat în cele din urmă această decizie [de a părăsi Rusia]? Vă voi spune: pentru că aveam deja patru cazuri administrative împotriva mea, am fost etichetată drept agent străin și mi-a devenit clar că mai erau doar trei sau patru săptămâni până când voi fi arestată", a declarat Albaț, adăugând că a discutat decizia de a părăsi Rusia cu politicianul de opoziție încarcerat Aleksei Navalnîi, care, a spus ea, a încurajat-o să ia această decizie.

De când Rusia a început invazia neprovocată în curs de desfășurare a Ucrainei, la sfârșitul lunii februarie, Albaț a fost obligată să plătească amenzi mari de două ori pentru că revista sa a reflectat independent războiul din Ucraina, ceea ce instanțele au considerat că este proba „distribuirii de informații false despre forțele armate ale Rusiei”.

Mulți jurnaliști, activiști, politicieni și alte persoane au părăsit Rusia pentru alte țări de când Rusia a început agresiunea la scară largă împotriva Ucrainei.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Armata ucraineană pare să-și asume atacurile din Crimeea