Raportul MET a fost prezentat în cadrul unui eveniment transmis în direct, la care au fost prezenți și reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării al R. Moldova. Organizatorii au subliniat progresele economice înregistrate de R. Moldova, printre care creșterea de zece ori a PIB-ului pe cap de locuitor în ultimii 22 de ani și reducerea nivelului sărăciei.
„Moldova a realizat progrese semnificative în parcursul său economic, avansând de la o economie cu venituri mici la una cu venituri medii-superioare”, a menționat Inguna Dobraja, directoare de țară a Grupului Banca Mondială pentru Moldova. Totuși, ea a atenționat că R. Moldova încă se confruntă cu productivitatea redusă în sectoarele non-agricole, dependența excesivă de remitențele în scădere și schimbările demografice ca reducerea și îmbătrânirea populației.
Reprezentanta Băncii Mondiale a menționat că R. Moldova are nevoie de un nou model de creștere economică, iar agenda pe termen lung a reformelor trebuie să promoveze „consolidarea unei economii mai competitive, mai rezistente, cu accent pe dezvoltarea sectorului privat”.
- Te-ar putea interesa și: Un nou program al Băncii Mondiale pentru R. Moldova, în valoare de 40 de milioane de dolari
Prezent la eveniment, Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a vorbit despre o agendă de reforme „ambițioasă” care ar transforma R. Moldova „într-o țară în care a face afaceri este ușor și atractiv”.
„Dezvoltarea economică durabilă continuă să fie prioritatea noastră principală, iar sectorul privat joacă un rol crucial în acest efort”, a spus Alaiba, adăugând că partenerii de dezvoltare precum Banca Mondială au un rol important în acest proces.
Ministrul a reafirmat că R. Moldova are nevoie de o creștere economică accelerată de 8-10% anual, în următorii ani.
„Nu ne putem permite să operăm cu termeni modești [...] Acest memorandum ne ajută să reflectăm și să identificăm domeniile în care să intervenim”, a adăugat Alaiba.
Adițional, raportul MET a venit cu un document ce vizează explorarea căilor de dezvoltare a sectorului industrial al R. Moldova. Potrivit analizei, R. Moldova ar putea să-și modernizeze baza industrială în două domenii diferite, dar sugestive pentru economia țării: sectorul automobilistic și cel farmaceutic. Ministrul a confirmat că sectorul industrial „a fost ignorat în ultimele trei decenii” și își propune să majoreze contribuția acestuia la PIB cu cel puțin 3% în următorii trei ani.
În total, Banca Mondială a acordat Republicii Moldova peste 2,1 miliarde de dolari pentru mai mult de 70 de operațiuni.
În prezent, portofoliul de țară include 14 proiecte active, cu un angajament total de 849 milioane de dolari.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te