Exporturile din Kîrgîzstan către Rusia au crescut de peste două ori, în timp ce importurile din China, țara vecină, aproape că s-au triplat. Gama produselor exportate s-a extins și ea substanțial, sugerează datele statistice de la Bișkek.
Comerțul exterior al Kîrgîzstanului a suferit schimbări majore anul trecut, după ce Rusia a fost supusă unor sancțiuni occidentale ample în legătură cu războiul din Ucraina. În realitate, se pare că aceste creșteri spectaculoase se datorează unor operațiuni de reexport.
De regulă, acest gen de comerț aduce beneficii țărilor supuse sancțiunilor internaționale, spune Temir Șabdanaliev, de la Asociația transportatorilor din Kîrgîzstan.
„Dacă înainte bunurile din Europa erau trimise în Rusia, acum sunt înregistrate ca livrări către Kîrgîzstan și Kazahstan. Dar imediat ce sunt descărcate aici, ele sunt imediat duse în Rusia”, a declarat Șabdanaliev pentru serviciul kirghiz al Europei Libere.
Deși reexporturile au fost o sursă importantă de venit pentru întreprinderile kirghize, Șabdanaliev crede că țara sa - membră a Uniunii Economice Eurasiatice (EES) condusă de Moscova - ar putea fi vizată de sancțiuni, dacă nu este atentă.
„Rusia ne-a forțat să intrăm în această uniune.... Există un risc aici și nimeni nu știe cum se va termina. Dacă acest lucru iese la iveală și poate fi dovedit, Kîrgîzstanul ar putea avea o perioadă dificilă”, a afirmat Șabdanaliev.
Din Ucraina în Rusia via Georgia și Kazahstan?
Datele privind comerțul Kîrgîzstanului, publicate recent, arată că schimburile comerciale ruso-kirghize au crescut exponențial în 2022. Exporturile Kîrgîzstanului către Rusia s-au majorat de 2,5 ori, iar Moscova a devenit principalul partener comercial al Bișkekului. O mare parte din această creștere se regăsește în categorii care au dominat în mod tradițional exporturile kirghize, cum ar fi textilele.
Dar creșterea de șase ori în această categorie în 2022 nu este firească și poate fi explicată, parțial, prin creșterea bruscă a importurilor din China, principalul furnizor de produse textile al Kîrgîzstanului.
În 2022, principalele importuri din Kîrgîzstan în Rusia au fost textilele, accesoriile pentru mobilă, produsele electronice – laptopuri, tablete și telefoane mobile, echipamentele de comunicații și piesele auto. Au crescut și importurile de cereale și produse agroalimentare.
Însă datele comerciale oficiale de la Bișkek oferă rareori o imagine completă. O discrepanță majoră a fost semnalată de criticii guvernului și anume cea între datele serviciului vamal chinez și cel kirghiz. Pentru anul 2021, statisticile vamale chineze arătau că schimburile comerciale cu Kîrgîzstanul - dominate aproape în totalitate de exporturile chinezești - au atins un maxim istoric de 7,5 miliarde de dolari. Cifra oferită de Bișkek a fost de aproape șase ori mai mică.
### Vezi și... ### Marile salarii nu se materializează pentru migranții tadjici „ademeniți”de Rusia la MariupolÎn timp ce oficialii kirghizi explică acest decalaj prin metodele diferite de evaluare a bunurilor, investigațiile jurnalistice, realizate inclusiv de serviciul kirghiz al Europei Libere, au scos în evidență amploarea uriașă a contrabandei la frontieră. Comercianți kirghizi au mărturisit că mărfurile parcurg adesea căi întortocheate pentru a ocoli sancțiunile impuse Rusiei, dar și celui mai apropiat aliat al acesteia, Belarus. Bunăoară, un șofer de TIR a povestit cum a transportat carne de pui produsă în Ucraina, din Georgia până în Kîrgîzstan, pentru ca o parte din încărcătură să ajungă, în cele din urmă, în Rusia, țară aflată în război cu Ucraina. „În Kîrgîzstan, mărfurile trec vama, după care sunt expediate mai departe ca bunuri kirghize.... O parte rămâne la Bișkek, iar surplusul este trimis în Rusia”, a spus șoferul de TIR.