Referendumul ar trece la limită, iar Maia Sandu ar câștiga alegerile prezidențiale, dar nu din primul tur – sondaj

Actuala președintă ar avea cele mai mari șanse să câștige un nou mandat.

Actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cele mai multe voturi la alegerile prezidențiale, dar insuficiente pentru a câștiga un nou mandat din primul tur, arată rezultatele ultimului sondaj de opinie pre-electoral, realizat de CBS Research, la comanda comunității WatchDog Moldova.

Pentru Maia Sandu și-ar da votul 35,8% din totalul respondenților, potrivit sondajului prezentat cu trei zile înaintea scrutinelor din 20 octombrie. Candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, ar fi votat de 9% dintre respondenți, urmat de ex-primarul de Bălți, Renato Usatîi, cu 6,4%.

Ex-bașcana UTA Găgăuzia, Irina Vlah, ar acumula 2,2%. Peste 1% din voturi ar aduna foștii premieri Vasile Tarlev și Ion Chicu, în timp ce ceilalți candidați ar acumula sub un procent. În același timp, peste 28% dintre respondenți spun că nu au decis încă pentru cine își vor da votul.

Pentru a deveni președinte din primul tur, candidatul câștigător trebuie să acumuleze peste 50% din sufragii.

Din numărul total de respondenți, 85,7% au declarat că vor participa, duminica, la alegerile prezidențiale, iar alți 8,3% spun că probabil vor vota și ei. 3,5% declară că nu vor merge la vot.

Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 11-16 octombrie, pe un eșantion de 1.034 de persoane.

Păreri împărțite despre referendum

76,3% dintre respondenți au declarat că vor participa și la referendumul despre aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană și la prezidențiale, iar 1% - ar vota doar la referendum. Pe de altă parte, 14% spun că ar vota doar pentru alegerea președintelui, nu și la referendum.

Dintre ei, peste 55% spun că vor vota „Da” la referendum, iar 34,5% - nu. Rezultatele sondajului arată că referendumul ar fi putea fi validat.

În același timp, numărul susținătorilor integrării în UE este mai mare decât al celor care spun că vor da un vot pozitiv la referendum. Majoritatea respondenților (63,5%) au declarat că susțin integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană, iar 32,5% - nu o susțin.

Tot pe 17 octombrie, a fost prezentată și sondajul companiei sociologice iData, potrivit căreia peste 81% din cetățeni ar participa la referendum, dar dintre ei doar 47,9% au răspuns că vor alege „Da”, iar 23% – „Nu”. Alți 13,5% din respondenți au spus că nu vor participa, iar 5,2% nu știu.

11 candidați vor lupta pentru voturile moldovenilor la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024.

Astfel, pe buletinul de vot vor apărea în următoarea ordine: Alexandr Stoianoglo (Partidul Socialiștilor); Maia Sandu (Partidul Acțiune Solidaritate); Renato Usatîi (Partidul Nostru); Vasile Tarlev (Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”); Irina Vlah (independentă); Ion Chicu (Partidul Consolidării și Dezvoltării Moldovei); Andrei Năstase (independent); Octavian Țîcu (Blocul electoral „Împreună”); Victoria Furtună (independentă); Tudor Ulianovschi (independent); Natalia Morari (independentă).

Prezidențialele vor avea loc concomitent cu referendumul constituțional despre aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, unde moldovenii vor răspunde cu „Da” sau „Nu” la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te