Reformele justiției întârzie dar Ucraina speră într-o nouă tranșă din împrumutul FMI

Parlamentul ucrainean în timpul dezbaterilor pe marginea unei legi privind Banca Națională, cerută și de partenerii externi, Kiev, 13 mai 2021.

Premierul ucrainean Denis Șmîhal a declarat că Kievul se așteaptă să primească, până la sfârșitul anului, o a doua tranșă din împrumutul de 5 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional (FMI), chiar dacă nu s-au făcut progrese importante în reformarea sistemului juridic.

O misiune FMI va sosi la Kiev pe 18 septembrie pentru a evalua progresele Ucrainei legate de o serie de reforme cheie, privind justiției, Banca Centrală și lupta cu corupția sistemică. Toate, condiții pentru acordarea unei noi tranșe din împrumut. Este ultima evaluarea FMI înainte de o decizie finală.

Parlamentul Ucrainei a adoptat în iulie reforma justiției care a fost o prioritate pentru partenerii occidentali, deoarece este văzută ca fiind esențială pentru consolidarea statului de drept și reducerea corupției.

FMI a aprobat anul trecut împrumutul pe 18 luni pentru a ajuta țara să facă față impactului economic al pandemiei de coronavirus.

Ucraina a primit prima tranșă de peste două miliarde de dolari în iunie și așteaptă acum o a doua tranșă de 750 de milioane de dolari.