Refugiații ucraineni se ciocnesc cu „discursul de ură” la Chișinău

Tren cu refugiați pleacă de la Kiev.

Guvernul de la Chișinău a făcut apel la empatie față de zecile de mii de oameni veniți din Ucraina în căutare de refugiu, după ce pe rețelele de socializare au apărut postări care pun refugiații într-o lumină negativă, acestea fiind preluate de unii politicieni .

Dumitru Udrea, secretar general al guvernului, a spus că există „agenți instigatori” care provoacă o atitudine negativă din partea localnicilor pe fundalul valului de refugiați. Potrivit datelor la zi, în Republica Moldova au intrat 130 de mii de refugiați de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, iar 65 de mii au rămas.

Vă rog mult să nu ne lăsăm manipulați...
Dumitru Udrea

„Moldova și moldovenii de acum două zile ajutau și donau necondiționat, împărtășeau dragoste și empatie împreună cu mărțișoare și un ceai cald. Cei mai mulți continuă să ajute. Vă rog mult să nu ne lăsăm manipulați și mai ales provocați de anumiți agenți instigatori, oameni fără suflete, dar cu agende scrise de alții”, a mai spus secretarul executivului de la Chișinău, Dumitru Udrea, pe 3 martie.

Ceva mai devreme, primarul capitalei, Ion Ceban, a spus că printre refugiații care au nevoie de ajutor se află și „oameni foarte obraznici”, sugerând că aceștia ar pune în pericol securitatea locuitorilor capitalei.

Ceban a vorbit la 3 martie în timpul unei ședințe operative a responsabililor municipali despre presiunea în creștere ce-i revine Centrului de triere amenajat la „Moldexpo”. Primarul a anunțat că va cere ministerelor de interne și apărării să desfășoare carabinieri pentru a patrula pe străzile orașului din cauza a ceea ce a numit „riscuri de securitate”.

„Nu dă Doamne să fie pusă securitatea locuitorilor municipiului Chișinău în zona de risc, or acest risc persistă la această etapă. Estimăm că în perioada următoare, din bunul nostru simț, ne putem trezi cu lucruri destul de urâte, începând de la furturi, tâlhării, abuzuri, vandalism, care deja au loc”, a spus Ceban potrivit unei înregistrări video.

Aflat în vizită la Chișinău, șeful politicii externe și de securitate europene, Josep Borrell, a lăudat Republica Moldova pentru primirea refugiaților ucraineni și a făcut apel împotriva discriminării acestora.

Irina Corobcenco, activistă a Asociației Promo-LEX, specializată pe identificarea discursului de ură, a condamnat declarațiile edilului de Chișinău, Ion Ceban. Într-o remarcă pentru Europa Liberă, experta a spus că situația dificilă și presantă, inclusiv din punct de vedere emoțional, care a fost creată de influxul masiv de refugiați într-un timp scurt nu justifică asemenea declarații publice:

Se exagerează și se politizează acest subiect, și asta face foarte mult rău...
Irina Corobcenco

„Acest mesaj este prezent în general în retorica politicienilor din Republica Moldova, în special cei de stânga. Am întâlnit discursul de ură împotriva străinilor în toate campaniile electorale. Și, cu regret, mesajul lui Ion Ceban intră în această categorie, în sensul că se exagerează și se politizează acest subiect, iar aceasta face foarte mult rău. Este unul din primele lucruri pe care n-ar trebui să le facă în general politicienii în criza aceasta a refugiaților, în contextul războiului din Ucraina”, a spus activista Asociației Promo-LEX.

Irina Corobcenco susține că este regretabilă asocierea crizei refugiaților cu problema de securitate, lucru la care au recurs cu varii ocazii politicienii moldoveni și care creează teren fertil pentru discursul de ură. Ea sugerează persoanelor de demnitate publică și simplilor cetățeni să evite calificativele și generalizările atunci când se referă la situația cetățenilor care fug de invazia rusească din Ucraina.