Ministra de Interne Ana Revenco: peste 15.800 de cetățeni ucraineni au intrat în R. Moldova

Cetățeni ucraineni la punctul de trecere Palanca a frontierei dintre R. Moldova și Ucraina, 24 februarie, 2022

În ultimele 24 de ore, peste 15.800 de cetățeni ucraineni au traversat hotarul în R. Moldova, a anunțat Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco.

„Fluxul continuă să fie unul intens. Coloana mijloacelor de transport în așteptare la intrarea în R. Moldova către finele de joi a înregistrat peste 20 de km. Pe timp de noapte a scăzut la circa 8 km, iar în această dimineață iarăși înregistrăm o creștere”, a precizat ministra.

### Vezi și... ### Rusia a atacat Ucraina | Kievul în regim de apărare

Ana Revenco a mai menționat că în ultimele 24 de ore, trei mii de cetățeni ucraineni au și ieșit în direcția României. Potrivit ministrei de interne, Poliția de Frontieră și-a triplat numărul angajați la cele mai aglomerate puncte vamale, redirecționând fluxul de mașini spre Unguri-Bronița, la nord, Basarabeasca și Săiți, la sud. De asemenea, a fost dublate echipajele de patrulare pe șoselele naționale, a adăugat ministra de interne.

A crescut numărul solicitanților de azil, a mai spus Ana Revenco...

Către ora 8.00, 315 cetățeni ucraineni au depus cereri în acest sens la Biroul de Migrație și Azil. În primă fază, centrele de cazare a refugiaților organizate de autorități pot prelua peste 1000 de persoane. Azi dimineață, în jur de 200 de persoane erau găzduite la centrele de refugiați. Majoritatea cetățenilor care vin în R. Moldova spun că vin la rude, prieteni sau că se vor descurca pe cont propriu, a reiterat ministra Revenco.

Conform primei dispoziții a Comisiei Situații Excepționale, cetățenii ucraineni pot intra pe teritoriul Republicii Moldova inclusiv cu acte de identitate expirate și fără obligativitatea prezentării certificatului COVID-19. La fel, automobilele vor putea intra fără carte verde, cu condiția procurării acesteia în termen de 24 de ore.

Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, a declarat Europei Libere că 65 persoane, inclusiv copii, au fost găzduiți până vineri dimineața la Centrul expozițional Moldexpo, aproape 40 - la Centrul Biroului Migrație și Azil. Aseară guvernul a trimis autocare și microbuze la Palanca, iar în cazul a zeci de persoane a fost organizat transport spre Chișinău.