Refugiați ucraineni rămân fără adăpost după ce Ungaria limitează sprijinul
Copiii se adună pentru a se încălzi în timp ce încearcă să doarmă pe trotuar, lângă lucrurile lor, în orașul Kocs, din Ungaria, la aproximativ 70 de kilometri vest de Budapesta, pe 22 august. Ei au fost evacuați dintr-un adăpost privat după ce o directivă a guvernului maghiar a limitat accesul gratuit la adăposturi doar pentru refugiații din regiunile Ucrainei afectate direct de conflict.
Refugiații, supravegheați de paznici civili, și-au instalat tabăra lângă o stație de autobuz după ce au fost evacuați din cazarea temporară.
Sunt distribuite saltele din donații. Familiile cu copii mici se pregătesc să înnopteze la stația de autobuz.
Noaptea, poliția a instalat un fel de cordoane de circulație, ca micii refugiații să nu intre pe carosabil.
Olga Berki, fotografiată cu nepoata ei, a fugit din Badalo, în regiunea transarpatică, lăsându-și în urmă soțul și alți membri ai familiei, inclusiv un unchi care a murit luptând împotriva forțelor ruse.
Olga (dreapta) și fiica ei Kata (stânga, cu fiica în brațe) locuiesc acum aici.
Multe persoane strămutate fie își plătesc singure locuința, fie stau la rude, prieteni sau voluntari, străduindu-se să găsească o viață normală în vreme de război.
Organizațiile civice avertizează că noua legislație ar putea lăsa mii de refugiați fără adăpost, deoarece mulți nu au mijloacele necesare sau nu sunt dispuși să se întoarcă acasă cât vreme continuă invazia rusească.
Comisarul guvernamental Norbert Pal a apărat schimbarea regulilor ca fiind „rezonabilă și proporțională”, după 2 ani și jumătate de război. El a declarat pentru ziarul pro-guvernamental Magyar Nemzet că „cei care au dorit să se pună pe picioare în Ungaria au reușit să o facă”.
Când trupele ruse au invadat Ucraina la 24 februarie 2022, Consiliul Uniunii Europene a activat Directiva privind protecția temporară din 2001, acordând refugiaților ucraineni dreptul de ședere, acces la serviciile publice și la piața muncii în țările-gazdă.
În prezent, există 4,19 milioane de ucraineni strămutați în întreaga Uniune Europeană — peste 1,2 milioane în Germania, aproape 1 milion în Polonia și 400.000 în Republica Cehă — cifre mult mai mari decât cele din Ungaria.