Refugiați din Rusia, muzicienii au o nouă viață și un nou public în Georgia

Aleksei Antropov, cu contrabasul în brațe, se mută în noul său apartament din Tbilisi, Georgia, la 26 decembrie.

Antropov, care este interpret de muzică clasică, are vârstă de 29 de ani și se numără printre sutele de mii de bărbați în vârstă de încorporare care au fugit din Rusia după ce Kremlinul a anunțat o mobilizare "parțială" în septembrie 2022. 

O fotografie a lui Antropov din 2016. El avea o carieră promițătoare: era angajat la secția de contrabas a Orchestrei Filarmonicii Ruse din Moscova, înainte de a-și abandona familia și viața tihnită de acasă pentru a trăi la Tbilisi.

Georgia este destinația preferată a transfugilor, deoarece se poate ajunge acolo pe uscat, are reguli relativ permisive de intrare și ieșire și se bucură de legături culturale strânse cu Rusia.

Antropov este unul dintre miile de tineri care au plecat în Georgia după septembrie 2022.
„Am ajuns la graniță pe drumuri de țară, mituind ofițeri de poliție, iar apoi am mers pe jos mai mult de 10 kilometri pe un munte", a spus el.

A locuit la început într-un cămin ieftin de la periferia orașului Tbilisi, dar după ce și-a găsit o slujbă modestă, Antropov a reușit să se mute într-un apartament cu un prieten.

 

Panoramă a capitalei georgiene de pe dealul cetății Narikala.

„Am nevoie de un cămin, de un loc în care să mă pot întoarce", a spus Antropov, „și sper ca Tbilisi să devină un astfel de cămin pentru mine. Este un oraș frumos".

Antropov verifică o cameră înainte ca oaspeții să sosească la hotelul unde lucrează ca recepționer. Este departe de viața sa anterioară, când cânta în fața publicului meloman din Moscova.

În ciuda faptului că președintele rus Vladimir Putin a anunțat încetarea mobilizării, puțini vor fi bărbații ruși care vor reveni acasă prea curând.

Antropov își păstrează pasiunea vie și a reunit un mic grup de muzicieni clasici în vederea unor concerte la Tbilisi și, eventual, la Erevan, capitala Armeniei vecine. „Nu am o orchestră acum”, a spus el. „Așa că îmi construiesc propria mea orchestră”.

Valul de imigranți ruși în Georgia a alimentat atât boomul economic, cât și resentimentele într-o țară în care sentimentele antirusești sunt foarte răspândite.

Cu toate acestea, Antropov nu intenționează să se întoarcă acasă, chiar dacă se schimbă conducerea politică. "Următorul Putin rus ar putea fi chiar mai înfricoșător decât cel actual", a spus el.

Un alt emigrant care fuge de mobilizarea Rusiei este Grigori Dobrînin, în vârstă de 38 de ani, care este toboșarul trupei ruse SBPCh.

După ce Moscova a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, la 24 februarie, a plecat și el în Georgia, luând doar o valiză plină de bunuri și două pălării pe care le purta la concerte.

În prezent, Dobrînin își petrece mare parte din timp predând și cântând la tobe în clubul Practica, un spațiu de repetiții din Tbilisi pe care organizatorii l-au conceput ca loc de întâlnire pentru muzicieni din Georgia și din străinătate.

Dobrînin la un studio de repetiții pe 18 noiembrie.

„Nu consider că a preda este un pas înapoi pentru mine. A preda și a cânta într-o formație sunt lucruri diferite, nu pot fi comparate”, a spus el. „Dar, ca să fiu sincer, îmi lipsesc cu adevărat concertele și turneele. Este o mare pierdere pentru mine”.

Nu doar bărbații apți de muncă au fugit din Rusia, ci și femeile. De pildă, cântăreața Anastasia Ivanova, care are 22 de ani și și-a lăsat în urmă familia și prietenii.

Cunoscută cu numele de scenă Grecika (Hrișcă), Ivanova a concertat la un club din Tbilisi pe 6 noiembrie.

Ea susține că s-a trezit trecută pe lista neagră pentru că s-a opus războiului Rusiei din Ucraina. Ivanova a cântat în Ucraina după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. „Am fost primită foarte călduros de publicul ucrainean”, spune Ivanova. „Așa că atunci când televiziunea rusă spune că ucrainenii îi urăsc pe ruși, știu că este o prostie”.