„Refugiul lui Ion Chicu” și războiul cu legea ONG-urilor ( Nicolae Negru/Ziarul Național)

Revista presei matinale la radio Europa Liberă.

Portalul Anticorupție.md scrie că Guvernul a solicitat Curții Europene pentru Drepturile Omului să-și revizuiască decizia din 18 februarie în dosarul Centrului comercial Gemenii după ce le-a restituit păgubașilor suma de 1,7 milioane de euro, ce constituie venitul ratat, prejudiciul moral și cheltuielile de judecată. Autoritățile de la Chișinău s-au abținut să execute decizia instanței europene în partea ce ține de restituirea a peste 40 la sută din imobilul în care este amplasat centrul comercial sau să le achite proprietarilor echivalentul de 2,1 milioane de euro. În cererea semnată de agentul guvernamental la CEDO, Oleg Rotari, se invocă că păgubiților le-au fost acordate prea multe spații în Complexul Gemenii, că numărul de acțiuni a fost calculat greșit și că aceștia nu au avut în proprietate imobilele concrete care trebuie să le fie retrocedate.

Cotidianul.md citează experți de la Institutul de inițiative sociale „Viitorul” potrivit cărora există riscul ca exportul de vinuri moldovenești din acest an să fie cel mai mic din ultimele două decenii. În 2020, sectorul viti-vinicol din Republica Moldova intră în a treia criză care se înregistrează în ultimii 15 ani, mai ales că sectorul viti-vinicol este ramura cea mai dependentă de export. Astfel, cel mai probabil, în 2020, exporturile care țin de această ramură s-ar putea prăbuși până la nivelul anului 1998, sub 100 de milioane de dolari.

„Refugiul lui Ion Chicu” – este titlul articolului de opinie semnat de Nicolae Negru pentru „Ziarul național”. Analistul politic își oprește atenția la declarația premierului Ion Chicu care a declarat că nu va accepta, nici măcar pentru 3 miliarde de euro, condiția adoptării legii ONG-urilor, pusă de Bruxelles, pentru a acorda a doua tranșă de 30 de milioane de euro din cele 100 de milioane promise drept ajutor financiar. În opinia lui Nicolae Negru, premierul, la fel ca și președintele, s-ar opune legii pentru că aceasta ar pune în dificultate în primul rând activitatea unor fundații, cum este „Din suflet”, a primei Doamne Galina Dodon.

Dacă Ion Chicu crede că finanțarea din exterior poate submina independența, de ce a tăcut până acum, știind că majoritatea ONG-urilor există datorită granturilor străine? Sau lui îi displace doar finanțarea din Vest, nu și cea din Est, cum ar putea fi cazul fundației „Din Suflet”, se întreabă retoric Nicolae Negru.

Portalul Mold-street.com, specializat pe subiecte economice, constată că deși în Republica Moldova peste 75% din populație utilizează internetul, mai multe instituții publice, dar și companii, continuă să accepte doar documente pe hârtie și nu recunosc semnătura electronică. Concluziile se conțin într-un studiu despre „impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltarea comerțului electronic”, elaborat de ministerul Economiei. Documentul mai constată că autoritățile publice continuă să elibereze și să ceară acte permisive pe hârtie, deși au toate resursele tehnologice și suportul legal pentru eliberarea deciziilor doar în format electronic.

Portalul Newsmaker.md scrie că preoții din Republica Moldova vor continua să împărtășească credincioșii. Într-o circulară publicată pe 1 iunie de Mitropolia Moldovei, se arată că aceasta „are o obiecție majoră legată de recomandarea Comisiei, privind abținerea de la Sfânta Împărtășanie” și că subiectul nu poate fi supus dezbaterilor. Mai mult, Mitropolia Moldovei anunță că va continua să administreze împărtășania. Newsmaker amintește potrivit deciziei Comisiei Extraordinară de Sănătate Publică, începând cu 5 iunie se permite oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor, însă cu respectarea anumitor reguli. Una dintre prevederi recomandă enoriașilor să se abțină de la împărtășanie.

Veniturile la buget au crescut după ce autoritățile au eliminat unele restricții asupra activității economice, dar sunt departe de revenirea totală, a declarat premierul Ion Chicu. Experții susțin însă că Republica Moldova va continua să resimtă efectele crizei economice și critică Guvernul pentru că nu a reușit să atragă mai multe surse de finanțare din exterior, scrie Radio Chișinău. Veniturile la buget vor fi și în continuare mai mici decât anul trecut, în primul rând din cauza consumului redus, susține expertul economic Veaceslav Ioniță. „Cel mai grav este că granturi în luna aprilie avem doar în valoare de 68 de milioane de lei, ceea ce este extrem de puțin, e ca și nimic - cu un guvern izolat internațional și cu o incapacitate totală de a avea relații normale cu partenerii externi”, conchide Veaceslav Ioniță, citat de Radio Chișinău.