Regatul Belgiei are ambasadă la Chișinău | Ministerul Economiei vrea consolidarea imaginii R. Moldova drept națiune digitală

Guvernul a aprobat Strategia de Transformare Digitală a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

Regatul Belgiei și-a deschis ambasadă la Chișinău, scrie TVR Moldova. La ceremonia de inaugurare a participat ministrul de Externe al R. Moldova, Nicu Popescu, și omologul său din Regatului Belgiei, Hadja Lahbib, care efectuează o vizită de lucru la Chișinău. În 2024, Belgia va prelua președinția UE, iar ministrul de Externe belgian a reiterat sprijinul pentru parcursul european al R. Moldova.

Moldova 1 relatează că Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării își propune să creeze un viitor complet digital. Pe data de 6 septembrie, Guvernul a aprobat Strategia de Transformare Digitală a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030. Documentul prevede un șir de obiective printre care dezvoltarea unui sector al Tehnologiei informației competitiv, dar și crearea unei economii digitale inovatoare și reziliente.

Maia Sandu a participat la Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București, reprezentând R. Moldova în calitate de stat participant asociat. Invitația a venit de la președintele României, Klaus Iohannis, notează Jurnal.md. Tot la București, Sandu a avut o întrevedere și cu premierul român, Marcel Ciolacu, care și-a reafirmat susținerea pentru integrarea europeană a R. Moldova.

Au fost finalizate lucrările de reabilitare a pistei principale a Aeroportului Chișinău, titrează Diez. Publicația susține că lucrările au durat două luni și au costat circa 3 milioane de lei. Pista are o lungime de 3 590 de metri și o lățime de 45 de metri. A fost construită în 1987 și nu a fost reparată capital niciodată.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

O postare pe profilul de Facebook al Ziarului de Gardă despre o nouă producție în cinematograful moldovean, a adus multe aprecieri și comentarii. Este vorba despre lungmetrajul TUNETE, o istorie despre doi copii din clase sociale diferite, pe care îi leagă o prietenie interzisă de părinții lor. Aceștia ajung pe un câmp minat, loc în care dispar prejudecățile și statutul social, lăsând loc doar pentru curaj, sacrificiu și… frică de tunete.

Pe Instagram a devenit popular albumul foto de pe profilul nokta.md despre inundațiile din Istanbul. Cel puțin 30 de persoane au avut de suferit, iar doi oameni și-au pierdut viața în urma intemperiilor, se arată în postare.