Regimul de licențe la importul cerealelor și oleaginoaselor, extins cu o jumătate de an

După luni de proteste ale fermierilor, autoritățile au acceptat să introducă licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase în vara anului 2024.

Importul de culturi cerealiere și oleaginoase în Republica Moldova va fi reglementat în continuare prin mecanismul de licențe până pe 30 iunie 2025.

Măsura aprobată de Guvern în ședința de luni, 30 decembrie, urmărește să mențină stabilitatea pieței interne de grâu, porumb și floarea soarelui, să sprijine producătorii locali și să protejeze sectorul de fluctuațiile externe.

Autoritățile spun că Republica Moldova dispune de stocuri „solide” de grâu, porumb și floarea soarelui, care ar putea acoperi, în următoarele luni, necesitățile interne.

Decizia vine la o lună după apelul repetat al asociațiilor agricole din Republica Moldova de a prelungi mecanismul de eliberare a licențelor pentru importurile de cereale și oleaginoase din Ucraina și după 31 decembrie.

Asociația Forța Fermierilor, Asociația Producătorilor de Cereale și Asociația Producătorilor de Culturi Oleaginoase au insistat asupra importanței acestei măsuri pentru protejarea pieței și a producătorilor din Republica Moldova. Potrivit celor trei asociații, importul nereglementat de cereale și oleaginoase ucrainene au dus la prăbușirea pieței interne în anii 2022-2023, cauzând pierderi de mai multe miliarde de lei producătorilor locali.

În vara anului 2024, după luni de proteste ale fermierilor, autoritățile au acceptat să introducă licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase.

„Războiul pornit de Federația Rusa în Ucraina a perturbat piețele de cereale din lume. Începând cu anul 2022, cerealele și semințenie oleaginoase ucrainene au pierdut o parte din piețele tradiționale și, ulterior, au ocupat piețele de livrare ale țărilor din regiunea balcanică - Bulgaria, Grecia, Ungaria, Slovacia, Muntenegru, Serbia. Ca urmare a acestor perturbări, Republica Moldova a pierdut piețele sale. Până în anul 2022, grâul de toamnă moldovenesc era exportat în 27 de țări, în timp ce după 2022 numărul acestora s-a redus pana la 14 țări. În acest context, importurile de cereale și semințe de oleaginoase vor crea potențiale riscuri de prejudiciu economic esențial fermierilor din Republica Moldova”, se spune în nota informativă la proiectul deciziei guvernului, aprobat în ședința din 30 decembrie.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te