Regiunea Odesa bombardată din nou | Putin și Erdogan discută reluarea exporturilor cerealiere prin porturile ucrainene

Bloc de locuințe distrus de o rachetă rusească în satul Serhivka, regiunea Odesa (arhivă).

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, discută la Teheran despre reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, în timp ce armata rusă a continuat marți să atace cu rachete Odesa.

Rachete de croazieră rusești Kalibr au lovit dimineața sate din jurul orașului-port: au fost lovite o școală și un centru comunitar, informează autoritățile locale. Ministerul rus al Apărării susține însă că ar fi fost vorba de obiective militare legitime, pentru că ar fi fost distruse „depozite de muniție pentru armele furnizate de Statele Unite și țările europene”.

Tot autoritățile locale ucrainene au informat că șase persoane au fost rănite. Este vorba de „atacuri împotriva oamenilor pașnici, care au un singur scop – să intimideze populația și autoritățile și să-i țină în tensiune constantă”, a declarat pentru televiziunea ucraineană Serhi Bratciuk, președintele consiliului regional Odesa.

În ultimele săptămâni, armata rusă a vizat de mai multe ori Odesa și alte localități din sudul Ucrainei, după ce au apărut indicii că armata ucraineană ar plănui contraatacuri pentru a recuceri zonele ocupate de ruși.

Rusia a capturat mai multe porturi ucrainene de la Marea Neagră, pe altele le-a bombardat, inclusiv Odesa, în timp ce Ucraina a minat căile de navigație în porturi pentru a le proteja de posibile atacuri rusești de pe mare. Această situație a blocat exporturile de cereale ucrainene pe căile navale tradiționale, a contribuit la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial și a stârnit îngrijorări cu privire la o posibilă foamete în unele țări din Africa și Orientul Mijlociu, dependente de importurile de cereale ucrainene.

Ucraina a încercat să exporte grâne pe căi alternative, fluviale, rutiere și căi ferate dar fără mare succes. Luna trecută, ucrainenii au reușit să exporte pe aceste rute doar 2,5 milioane de tone, față de media de opt milioane de tone în perioada de dinaintea războiului.

Rusia și Ucraina produc 30% din oferta mondială de grâu iar înainte de război, Ucraina exporta lunar, prin porturile sale, circa 4,5 milioane de tone de produse agricole.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Noi atacuri cu rachete în zona Odesa