Regiunea transnistreană primește mai puține gaze în urma întârzierii plăților

Lucrători ai Tiraspoltransgaz din Slobozia, deschizând robinetul pentru a primi livrări de gaze de pe malul drept al Nistrului, în februarie, după o criză a livrărilor rusești

Lucrători ai Tiraspoltransgaz din Slobozia, deschizând robinetul pentru a primi livrări de gaze de pe malul drept al Nistrului, în februarie, după o criză a livrărilor rusești

Surse guvernamentale de la Chișinău au confirmat că livrările de gaze în regiunea transnistreană au fost reduse de sâmbătă, din cauza unei probleme cu plățile în avans. Mai devreme, administrația de la Tiraspol a spus că regiunea nu mai primește gaze din 5 aprilie, invocând „aspecte tehnice”.

Tiraspolul spune că livrările de gaze ar urma să fie reluate la începutul acestei săptămâni, pe 8-9 aprilie, și anunță, totodată, că va reporni încălzirea în blocurile de locuit, sezonul fiind prelungit până pe 13 aprilie, din cauza temperaturilor scăzute de afară.

Surse de la Ministerul Energiei de la Chișinău au spus că livrările nu au fost oprite, ci au fost reduse până la minimumul de 2,2 milioane de metri cubi pe zi, pentru că „nu ajunsese plata din partea Tiraspolului pentru perioada următoare”.

Aceleași surse mai spun că plata pentru aceste gaze ar trebui să fie confirmată luni, 7 aprilie, și ulterior vor fi „mărite volumele”.

Tiraspolul primește gaze naturale prin intermediul unei companii cu origini ungurești și plătește pentru ele dintr-un credit oferit de Rusia, după ce a refuzat un ajutor european de 60 de milioane de euro pentru achiziționarea și transportarea gazului natural.

Reprezentanții UE au spus că ajutorul propus regiunii transnistrene rămâne în vigoare.

Regiunea separatistă a rămas pentru prima dată fără gaze naturale rusești la 1 ianuarie 2025, când Moscova a oprit livrările, după ce a expirat un acord de tranzit prin Ucraina.

O lună mai târziu, pe 1 februarie, responsabilitatea pentru furnizarea gazelor în stânga Nistrului a fost asumată în comun de UE și guvernul moldovean pentru a evita o criză umanitară. Autoritățile de la Chișinău au obținut, tot pentru prima dată, controlul asupra livrărilor de energie în regiunea transnistreană.

Chișinăul a permis livrările în stânga Nistrului cu câteva condiții: eliberarea deținuților politici, rezolvarea problemei liceului din Râbnița, păstrarea televiziunii publice moldovenești în grilă și scoaterea posturilor de control, instalate în 2022. Deocamdată, au fost eliberați patru deținuți.

Totodată, regiunea nu trebuie să folosească gazele naturale pentru industria grea, ci doar pentru consumul social.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te