Administrația de la Tiraspol a anunțat măsuri de carantină și a interzis intrarea în regiunea transnistreană a străinilor, iar locuitorii regiunii reveniți din străinătate sunt plasați în carantină pentru 14 zile. În același timp, de luni, 16 martie, Ucraina a închis, până pe 3 aprilie, toate cele 14 punctele de trecere ale frontierei sale de pe segmentul transnistrean. Așa-numitul comitet vamal de la Tiraspol anunță că pe partea transnistreană toate punctele de vamale „lucrează în mod obișnuit”.
În stânga Nistrului au fost interzise orice fel de reuniuni pentru următoarele două săptămâni, iar de luni, 16 martie, sunt închise școlile¸ universitățile și colegiile. Grădinițele continuă să fie deschise, însă copiii cu semne de răceală sau viroze nu vor fi acceptați.
### Vezi și... ### R. Moldova: se închid piețe, magazine și restaurante ca măsură antiepidemicăCafenelele, magazinele și instituțiile își vor dezinfecta spațiile, transportul public va fi dezinfectat de trei ori pe zi, vor fi dezinfectate și lifturile și scările blocurilor. Pentru a rezolva problema lipsei de măști medicinale, liderul administrației locale, Vadim Krasnoselski a dat indicații întreprinderilor de textile din regiune să coase măști din tifon, pe care să le vândă populației la un preț mic.
În regiunea transnistreană nu există, oficial, cazuri confirmate de coronavirus, lucru care însă poate fi explicat și prin dificultatea de a confirma infectarea, din moment ce Tiraspolul trebuie să trimită fiecare analiză la Chişinău pentru diagnosticare. Vadim Krasnoselski, a cerut locuitorilor să se abțină de la călătorii și a spus că oricine va reveni în regiune după o călătorie va sta în carantină timp de două săptămâni.
Tiraspolul a cerut ajutor pentru asigurarea cu echipamente și mijloace de protecție…
Presa de la Tiraspol scrie că încă pe 6 martie, s-au discutat la Chişinău „măsurile comune pentru combaterea coronavirusului”, la o întâlnire a reprezentanților departamentului de interne de la Tiraspol cu specialiști ai Ministerului Sănătății și ai Organizației Mondiale a Sănătății. Tiraspolul a cerut ajutor pentru asigurarea cu echipamente și mijloace de protecție, în special costume de protecție și termometre fără contact.
Corespondentul nostru la Tiraspol, Serghei Ursul, transmite că o bună parte din responsabilități pentru prevenirea răspândirii coronavirusului revine în regiunea transnistreană departamentului de interne, adică miliției. Aceasta a instituit o linie fierbinte unde locuitorii regiunii sunt îndemnați „să raporteze persoanele care au revenit recent din străinătate și ar putea fi contaminate cu coronavirus”. În chiar prima zi printre cei care au sunat au fost și cinci apeluri care au raportat persoane revenite recent din străinătate. Miliția le-a luat în serios și a mers să verifice oamenii respectivi – s-au dovedit a fi alarme false – persoanele reveniseră din străinătate cu mult timp în urmă.
### Vezi și... ### Ion Sturza: Mulți dintre oamenii de afaceri pe care noi îi cunoaștem vor avea foarte mult de suferitBanca centrală de le Tiraspol a emis un comunicat în care recomandă populației să facă plățile cât mai mult posibil cu cardul sau on-line și să folosească cât mai rar bancnotele și monedele, care pot deveni o sursă de infecție. Dacă plătesc cu bancnote sau folosesc bancomatele, oamenii sunt sfătuiți oricum să se spele pe mâini sau să le dezinfecteze.
Banca de la Tiraspol notează că în regiunea transnistreană există peste 2500 de agenți economici care acceptă plata cu cardul și 40 de magazine on-line. 200 de mii de locuitori ai regiunii dețin 260 de mii de carduri bancare, notează comunicatul băncii transnistrene.
Mai mulți utilizatori ai rețelelor sociale au scris sâmbătă că rafturile magazinelor din regiunea transnistreană au fost luate cu asalt – oamenii își fac rezerve de produse alimentare, sanitare și de medicamente.
### Vezi și... ### Chișinăul sub Cod roșuCorespondenții noștri la Tiraspol și Bender au ieșit în stradă pentru a întreba trecătorii cum se protejează de noul virus și în ce măsură au încredere că instituțiile medicale le vor putea oferi ajutor în caz de necesitate.
- Trebuie respectate regulile de igienă în primul rând. Trebuie să ne spălăm des pe mâini și să mergem mai cât mai puțin în locuri unde sunt mulți oameni.
- Mizăm pe Dumnezeu. Mai mult nu avem pe cine. În plus, există totuși o anumită imunitate, chiar dacă suntem mai bătrâni, totuși ne punem încă speranța în imunitatea noastră. Încercăm să ne hrănim organismul măcar cu ceva fructe. Pensia nu ne prea permite, dar ce să facem? Da, putem miza doar pe noi înșine. Cine știe ce e cu acest coronavirus, va ajunge la noi sau nu? Să dea domnul să nu ajungă. În rest, vedem ce se va întâmpla. Deocamdată umblăm fără măști.
Sper să vom evita această epidemie, că va trece pe lângă noi. Dar nimeni nu este protejat…
- Desigur că ne temem. Așteptăm să se inventeze vaccinul. Dar sperăm la mai bine, mizăm pe faptul că asta nu ne va afecta. Nici nu ai unde să pleci, pentru că aceasta este peste tot. Nici nu știu. Chiar îmi fac griji.
- Păi nu avem decât să așteptăm să vedem ce fa vi. Nimeni nu poate face nimic. Ați văzut ce se face în Italia? Dacă ei acolo nu pot face față cu medicina lor, cum se poate opune Transnistria noastră săracă? Noi nici măcar termometre din alea care măsoară temperatura fără contact nu avem.
- Ne vom trata, dacă ceva. Și vom rămâne calmi. Nu avem nevoie de panică. Nici nu cred că este o boală – pur și simplu au aruncat prin lume ceva artificial.
- Nu știu ce se poate face. Trebuie luate măsuri înainte ca aceste lucruri să se întâmple. Eu am băut două cursuri de vitamine și de două ori pe săptămână merg și mă scald în bazin.
- Cel mai important este că se respecte regulile banale de igienă personală. Sper să vom evita această epidemie, că va trece pe lângă noi. Dar nimeni nu este protejat…
Opinii de la Tiraspol și Bender, consemnate de corespondenții Europei Libere, luni, 16 martie 2020.