Regizorul român Radu Jude câștiga Ursul de Aur la Berlinală. Olga Lucovnica câștigă Ursul de Aur pentru scurtmetraj

Directorul artistic al festivalului internațional de film de la Berlin, Carlo Chatrian, prezintă lista filmelor din competiţie, intre care un film realizat de Radu Jude (screeshot)

Scurtmetrajul Olgăi Lucovnicova "Nanu Tudor" a câștigat Ursul de Aur pentru scurtmetraj la a 71-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Regizoarea este născută în 1991 în Republica Moldova. "Curajul ei, împreună cu abilitățile sale cinematografice, realizează un film puternic, emoțional și complex": aceasta a fost justificarea juriului Berlinale pentru acordarea Ursului de Aur, la categoria Scurtmetraj, Olgăi Lucovnicova.

"Nanu Tudor" este o coproducție Belgia, Portugalia, Ungaria. Recent, scurtmetrajul a fost premiat și de Fondul Audiovizual Flamand pentru cel mai bun documentar.

Olga Lucovnicova a studiat Regie la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Din filmografia regizoarei mai fac parte scurtmetrajele "O crenguță de scoruș" (2013), "Nu am, moarte, cu tine nimic" (2015), "Valurile pustiului" (2018) și "Nu e sfârșitul" (2019).

Filmul regizorului român Radu Jude, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” a câștigat Ursul de Aur la ediția din acest an a festivalului internațional de film de la Berlin, care s-a ținut online.

Trivialitate, ipocrizia, dubla măsură, naţionalismul, sexismul, postcomunismul agresiv, rasismul structural etc. sînt elementele constitutive ale filmului lui Radu Jude, subintitulat, „Schiță pentru un film popular”, scrie de la Berlin corespondentul Europei Libere, William Totok.

Filmul „sintetizează anumite motive, scene sau întîmplări, întîlnite şi în creaţiile sale anterioare, amplificînd provocările sale cinematografice curajoase, deja cunoscute. Acum le-a transpus în imagini uneori şocant-îndrăzneţe, dublate de un limbaj care pare a fi licenţios şi o naraţiune voit defalcată. Într-un anunţ al Berlinalei, filmul lui Radu Jude este comparat cu un triptic. Tot acolo se spune că filmul dezvăluie critic formele de pudoare restaurativă, şovinismul ipocrit, judecăţile pseudopolitice şi conspiraţionismul grotesc”. (Trailerul poate fi accesat aici.)