Regizorul Sențov în greva foamei: un deținut politic în Rusia (VIDEO)

Your browser doesn’t support HTML5

Oleh Sențov a împlinit 42 de ani în 13 iulie 2018.

Sențov a cerut să nu se răspândească zvonuri false despre hrănirea sa forțată sau despre apropierea morții.

Regizorul ucrainean de cinema Oleg Sențov se află în greva foamei de 75 de zile în închisoarea sa din Rusia. De două luni și jumătate el nu se mai hrănește în semn de protest împotriva sentinței nedrepte la care a fost condamnat.

În luna mai, regizorul a anunțat că va face greva foamei chiar și până la moarte dacă alți 64 de ucraineni întemnițați în Rusia, pe care el îi consideră prizonieri politici, nu sunt eliberați.

Născut în Crimeea, în vârstă de 41 de ani, Sențov se află acum în al treilea an al pedepsei sale de 20 de ani pe care o efectuează în condiții foarte stricte într-o închisoare de la Cercul Polar.

Sențov a fost arestat de FSB in Crimeea în primăvara anului 2014. El a fost transferat în Rusia, unde a fost judecat în baza unor acuzații de terorism și pregătirea de acte teroriste în peninsula anexată ilegal de Rusia.

Justiția rusă, în august 2015, l-a condamnat pe Sențov la 20 de ani de închisoare.

Moscova a refuzat să-l trimită în Ucraina pe Sențov, motivând prin aceea că el deține și cetățenia rusă, pe care a primit-o automat după anexarea Crimeei, iar Rusia nu își extrădează cetățenii.

Închisoarea de la Labîtnanghi, unde este deținut Sențov

Închisoarea de la Labîtnanghi, unde este deținut Sențov

Un alt deținut, activist din Crimeea, Alexander Kolcenko – a fost condamnat in același dosar la 10 ani de închisoare. Cei doi ucraineni au fost acuzați de pregătirea unei bombe pentru detonarea monumentului lui Lenin din Simferopol (Crimeea).

Institutul pentru drepturile omului din Rusia „Memorial” i-a declarat pe Sențov și Kolcenko deținuți politici ai regimului Putin.

Odată cu Sențov, istoricul din Crimeea Oleksi Ciîrni a fost condamnat la 7 ani închisoare, acuzat de asemenea că ar fi plănuit un atac terorist în Simferopol.

Ciîrnîi, și un grup de alți activiști ucraineni din Crimeea, printre care Sențov, au fost arestați în mai 2014, la câteva săptămâni după anexarea Crimeei de către Rusia.

Unii din ei au pledat vinovați pentru a li se reduce pedeapsa.

Acțiune în sprijinul lui Sențov și a altor deținuți politici ucraineni din Rusia, Kiev, 13 iulie 2018

Sențov este ținut în colonie situată într-un oraș arctic îndepărtat, Labytnangi, în zona autonomă Yamalo-Neneț, Rusia.

Pe 20 iunie, deputați din parlamentul ceh au trimis o scrisoare ambasadei ruse, cerând eliberarea imediată a regizorului ucrainean Oleg Sențov și a peste 60 de cetățeni ucraineni condamnați ilegal în Rusia. Apelul a fost semnat de 25 de deputați din cinci partide – „Pirații”, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 și STAN.

„Singura vina a lui Sențov este ca s-a opus deschis agresiunii ruse în Crimeea și ocupației țării sale natale. Este absolut inacceptabil sa fie trimisă la închisoare o persoana doar pentru exprimarea propriilor opinii politice”, a spus deputatul Jan Lipavsky.

Anterior, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere autorităților ruse să-l elibereze imediat și necondiționat pe Oleg Sențov și pe toți ceilalti ucraineni deținuti ilegal în Rusia și Crimeea.

Pe 13 iulie, mama lui Sențov, Liudmila Sențova, a scris o scrisoare lui Vladimir Putin cu o cerere de acordare a grațierii fiului ei.

Pe 25 iulie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut eliberarea lui imediată.

Mesaje în sprijinul lui Sențov, Kiev

Săptămâna aceasta, 50 de intelectuali ucraineni faimoși și alte figuri publice i-au trimis o scrisoare lui Sențov, cerându-i să oprească greva foamei:

Textul scrisorii:

“Iubite prieten, știm că, în ciuda faptului că te afli în închisoare, ești la curent cu foarte multe. Dar noi, liberi, suntem conștienți de realitățile actualei politici mondiale, care ne obligă să rămânem răbdători și îți cerem să faci același lucru”.

"Avem oare dreptul să îți cerem să oprești greva foamei? Suntem foarte îngrijorați, nu am îndrăznit să ți-o cerem. Pe de altă parte, ne temem pentru viața ta și a tuturor celorlalți [ostatici ai Kremlinului]. Mulți oameni de bună credință, atât în străinătate, cât și în Ucraina, te susțin în ideea de a cere eliberarea fiecăruia dintre ei [prizonieri politici]", au subliniat activiștii.

"Nu sunt mulți oameni ca tine în această lume, știm că nu-ți place când se spun lucruri bune despre tine, dar avem nevoie de o persoană atât de puternică, de voință și forță pentru a continua să luptăm pentru toți fiii noștri pentru care ești gata să îți sacrificați viața, avem nevoie de tine", spune scrisoarea.

"Noi îți cerem în numele tuturor și pentru numele lui Dumnezeu să oprești greva foamei", au scris activiștii.

Scrisoarea a fost semnată de Lina Kostenko, fiica ei Oksana Pakhlovska, Ivan Dziuba, Yosyf Zisels, Yuriy Shcherbak, Yevhen Zakharov, Yuriy Andrukhovych, Ivan Malkovych, Andriy Kurkov, Serhiy Zhadan, Borys Khersonsky, Serhiy Trymbach, Mykola Kniazhytsky, Yuriy Makarov, Danilo Yanevsky, Leonid Finberg și alții.

Sențov a cerut să nu se răspândească zvonuri false despre hrănirea sa forțată sau despre apropierea morții. Cu toate acestea, el s-a declarat de câteva ori dispus să moară în închisoare. Transferat la infirmerie, el a pierdut opt kilograme în greutate, iar medicii au ameninţat că îl vor hrăni cu forţa, a declarat pentru AFP avocatul său, Dmitri Dinze.