Reguli speciale de securitate sanitară pentru Olimpiada de iarnă din China

China a identificat 37 de noi cazuri de COVID-19 în rândul persoanelor legate de Jocurile Olimpice de iarnă, care încep vineri, 4 februarie. Dintre cazurile noi, 28 au fost ale persoanelor testate pozitiv după sosirea la aeroport, au spus oficialii. Printre aceștia s-au numărat opt sportivi sau oficiali. Jocurile Olimpice se vor desfășura în condiții speciale de securitate sanitară pentru sportivi, oficiali, personal și mass-media, o așa-numită „buclă închisă”.

Mulți experți în sănătate publică, mai ales occidentali, apreciază că acest sistem pare gândit, în primul rând, să „ferească lumea din afara Jocurilor Olimpice” de o posibilă contaminare cu coronavirus, nu să-i protejeze pe participanți.

### Vezi și... ### În Beijing, cu câteva zile înaintea Olimpiadei, cele mai multe cazuri de COVID-19 din iunie 2020

Ca și în cazul Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo, un manual al Comitetului Olimpic Internațional stabilește o strategie de siguranță COVID care începe cu mult înainte de plecarea unui atlet la Olimpiadă.

Sportivii, oficialii și jurnaliștii trebuie să prezinte un test negativ pentru a intra în China, trebuie să poarte măști de protecție în zonele publice, să respecte distanțarea socială, să se dezinfecteze constant pe mâini și să se testeze zilnic pentru COVID.

Spre deosebire de Jocurile de la Tokyo, China cere fie dovada vaccinării cu schema completă, fie trecerea printr-o carantină de 21 de zile după sosire. Delegațiilor li s-a spus să folosească măști sanitare de calitate superioară.

Localnicii care lucrează pentru Jocurile Oiimpice, în această „buclă închisă”, nu se vor putea întoarce acasă decât după o perioadă de carantină. Chiar și gunoiul va fi depozitat separat.