Relansarea relațiilor bilaterale dintre România și R. Moldova după alegerile anticipate

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, și delegația română în frunte cu ministrul de externe Bogdan Aurescu (al doilea din dreapta)

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu i-a promis președintei Maia Sandu la Chișinău un sprijin românesc reînnoit pentru reformele pro-europene și accelerarea unor proiecte-cheie, spunând că rezultatele alegerilor parlamentare moldovene recente „creează o relansare” dintre România și R. Moldova. Primul oficial străin de un asemenea rang care vizitează Chișinăul după alegeri, Aurescu a adus și 100 de mii de doze de Pfizer, ridicând la peste o jumătate de milion numărul total de doze de vaccin anti-COVID-19 donat de România peste Prut.

Your browser doesn’t support HTML5

Relansarea relațiilor bilaterale dintre România și R. Moldova după alegerile anticipate

Vizita de azi coincide cu validarea la Chișinău, de către Curtea Constituțională, a rezultatelor scrutinului parlamentar, încheiat pentru partidul PAS cu obținerea a 63 din 101 mandate de deputat - o majoritate pro-europeană solidă și un sprijin substanțial în noul legislativ pentru președinta Maia Sandu.

Șeful diplomației române a folosit cuvinte ca istoric” și crucial” atunci când a vorbit despre acest rezultat. Felul cum s-a încheiat scrutinul moldovean, a mai spus el, a arătat sprijinul cetățenilor pentru agenda reformatoare a noilor autorități. Și este un pas foarte important spre aprofundarea parcursului european, dar și a relației bilaterale, a mai spus Bogdan Aurescu.

Următorii ani vor reprezenta nu doar pentru R. Moldova, dar și pentru UE o oportunitate unică care nu poate fi ratată. R. Moldova poate să devină un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE, care este un spațiu de importanță strategică pentru UE, și un exemplu concret al puterii de transformare pozitivă al Uniunii.”

Referindu-se la partea pragmatică a relației moldo-române, Aurescu a vorbit despre câteva intenții noi ale administrației de la București, de la cea de a înlocui cu un altul anteriorul acord de asistență nerambursabilă, în valoare de 100 de milioane de euro, expirat primăvara trecută înainte de a se încheia cu alocarea întregii sume, la o decizie a Bucureștiului de a oferi 300 de mii de euro, prin intermediul Fondului European pentru Democrație (NED), pentru sprijinul societății civile și presei independente de la Chișinău.

Bucureștiul are de gând să sporească asistența oferită Chișinăului în toate domeniile, de la infrastructură la investiții...

Avem încredere în programul de reforme al doamnei Maia Sandu... Avem încredere că va fi învestit rapid un guvern profesionist. Știm că așteptările sunt mari și legitime, dar avem încredere că...”, a mai spus Bogdan Aurescu, adăugând că Bucureștiul are de gând să sporească asistența Chișinăului în toate domeniile, de la infrastructură la investiții.

În conferința comună cu șeful diplomației române, președinta Maia Sandu a vorbit, la rândul ei, în termeni extrem de optimiști despre relansarea dialogului politic și a programelor bilaterale, în derulare sau viitoare, dar nu înainte de a-i mulțumi României pentru sprijinul de până acum, în special remarcându-l pe cel legat de criza pandemică.

Am primit echipamente de protecție, am primit ajutor pentru sistemul medical și mai ales am primit donații semnificative de vaccin, donații care ne-au ajutat să salvăm sănătatea și chiar viețile cetățenilor R. Moldova. Astăzi mai ajunge un lot de 100 de mii de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, donație prin care trecem de cifra de jumătate de milion de vaccin care vine din România, România este cel mai mare donator de vaccin pentru R. Moldova. Vă mulțumim frumos”.

### Vezi și... ### Președintele României îi felicită pe moldoveni pentru „spiritul civic și opțiunea europeană”

R. Moldova ar avea în acest moment, așa cum o arată două think-thank-uri de politică externă: unul de la București (Centrului Român de Politici Europene) și altul de la Chișinău (Asociația pentru Politică Externă) – , nevoie mai mult ca niciodată de suportul României, UE și al SUA pentru agenda ei de reforme, iar propunerile pe care le avansează cele două organizații sunt, pe lângă cele menționate azi la nivel oficial, un fond de sprijin suplimentar la Planul de redresare economică acordat de UE în valoare de 600 de milioane de euro, combaterea dezinformării și finalizarea proiectelor strategice de infrastructură.