Starea premierului slovac este critică, după ce a fost împușcat și rănit

Scena împușcăturilor de la Handlova, în nord-estul Slovaciei

Premierul Slovaciei, Robert Fico, se află în stare critică după ce a fost împușcat și rănit pe 15 mai într-o tentativă de asasinat, condamnată imediat pe plan internațional.

Incidentul a avut loc în orașul Handlová, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de capitala slovacă, unde Fico a participat la o ședință guvernamentală.

În vârstă de 59 de ani, premierul slovac a fost transportat de urgență la spitalul din localitate, iar apoi cu elicopterul la un spital regional din orașul central Banska Bystrica.

Un suspect a fost reținut pe loc în urma atacului. Presa slovacă a relatat că este un bărbat de 71 de ani, dar motivele sale nu sunt, deocamdată, clare.

Potrivit relatărilor de presă, Fico a fost împușcat când ieșea de la ședința guvernamentală ținută în Casa de Cultură din Handlová, în jurul orei 14:30, și se îndrepta către cetățenii aflați afară, care îl salutau. Jurnaliștii de la fața locului au relatat că s-au auzit mai multe focuri de armă, iar Fico a căzut la pământ.

Potrivit postului de televiziune slovac ta3, au fost trase patru focuri de armă, dintre care unul l-a lovit pe Fico direct în abdomen.

Your browser doesn’t support HTML5

Premierul slovac Fico, împușcat și rănit, pe 15 mai

Din relatările presei slovace, atacatorul este un fost paznic la un centru comercial, dar și autor a trei colecții de poezie și membru al Uniunii Slovace a Scriitorilor. Portalul Atkuality.sk l-a citat pe fiul acestuia spunând că tatăl său avea drept de portarmă.

„Nu am absolut nicio idee ce intenționa tatăl meu, ce a planificat, ce s-a întâmplat”, a spus fiul presupusului atacator portalului de știri.

Cine este Fico

Ședința guvernului slovac în Handlova făcea parte dintr-un turneu prin regiunile țării după venirea la putere, la sfârșitul anului trecut.

Fico a devenit atunci prim-ministru pentru a patra oară, radicalizându-și mesajele politice pentru a capta un electorat și el în schimbare și adoptând poziții pro-ruse. A spus, de exemplu, că nu va mai trimite Ucrainei niciun glonț ca ajutoare contra invaziei rusești.

Reuters reamintește că, de-a lungul carierei sale de trei decenii în politică, Fico a oscilat între poziții pro-europene mainstream și poziții naționaliste opuse politicilor Uniunii Europene și ale Statelor Unite.

AP scrie despre populistul Fico că este de mult timp o figură controversată, iar revenirea sa la putere anul trecut a trezit multe îngrijorări printre membrii Uniunii Europene că ar putea îndepărta Slovacia de democrație, ducând-o într-o direcție asemănătoare cu a Ungariei lui Victor Orban, pe care îl admiră.

Premierul slovac, Robert Fico, la cel mai recent summit european, la Bruxelles, 18 aprilie 2024.

Mii de oameni au protestat în repetate rânduri la Bratislava și în întreaga Slovacie împotriva politicilor lui Fico.

Dar după atacul din Handlova, cel mai mare partid de opoziție din Slovacia a anulat un protest planificat împotriva reformelor guvernamentale la radiodifuzorul public, programat pentru seara de miercuri.

Președinta Zuzana Čaputová, aflată la final de mandat, și-a exprimat șocul și speranța că Fico, un rival politic, își va reveni: „Sunt absolut șocată. Îi doresc lui Robert Fico în acest moment critic multă forță și o recuperare rapidă”, a scris Čaputová pe X.

Condamnări internaționale ale atacului

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a fost printre primele care a condamnat atacul. „Astfel de acte de violență nu au loc în societatea noastră și subminează democrația, cel mai prețios bun comun al nostru. Gândurile mele se îndreaptă către premierul Fico familia sa”, a spus von der Leyen.

Președintele american, Joe Biden, a declarat că este alarmat și condamnă atacul asupra lui Fico pe care l-a descris drept un „act oribil de violență”.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, rănit în urma unor împușcături (galerie foto)

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a denunțat atacul împotriva șefului de guvern al țării vecine, spunând că „trebuie depuse toate eforturile pentru a asigura că violența nu devine norma în nicio țară”.

Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat șocul, adăugând: „Violența nu trebuie să aibă loc în politica europeană”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te