Pe 28 iunie, presa rusă a continuat să speculeze cu privire la locul unde se află comandantul adjunct al grupului unit al forțelor armate ruse, Serghei Surovikin, și rolul avut în rebeliunea militară de la sfârșitul săptămânii trecute, în ciuda faptului că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins informațiile că ar fi fost arestat.
Peskov a declarat reporterilor pe 28 iunie că „există multe speculații diferite, acuzații și așa mai departe despre aceste evenimente. Cred că acesta este unul dintre aceste exemple”.
### Vezi și... ### Putin spune că grupul de mercenari Wagner este finanțat integral de statul rusCitând surse de securitate americane, The New York Times a declanșat speculațiile susținând că Surovikin ar fi știut în avans despre rebeliunea pusă la cale de șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.
Surovikin, considerat un aliat al lui Prigojin, a postat un mesaj video pe 24 iunie în care le cerea forțelor Wagner să-și oprească înaintarea. Unii experți au spus că Surovikin ar fi fost forțat să trimită acel mesaj.
Oficiali americani de rang înalt au suspectat că o alianță între Surovikin și Prigojin ar putea explica de ce liderul rebelilor este încă în viață, a relatat New York Times.
Ca parte a unei înțelegeri pentru a pune capăt rebeliunii, lui Prigojin și mercenarilor săi li s-ar fi oferit exil în Belarus.
Zvonurile au continuat să se răspândească pe 28 iunie despre Surovikin, care nu a mai fost văzut din 24 iunie, potrivit presei ruse.
The Moscow Times, citând surse apropiate Ministerului Apărării, a afirmat că Surovikin a fost arestat. La întrebarea jurnaliștilor despre locul unde se află generalul, sursa a răspuns: „Nici măcar nu comentăm aceste informații prin canale interne”.
Fostul redactor-șef de la Eho Moskvi, Aleksei Venediktov, susține că Surovikin nu a mai luat legătura cu familia lui de trei zile. Potrivit lui Venediktov, de asemenea, nu este posibil să se ajungă la cei care-l rețin.
RFE/RL nu a putut confirma aceste informații.
În timpul rebeliunii, trupele wagneriene au ocupat orașul Rostov pe Don din sudul Rusiei și apoi au mărșăluit spre Moscova.
The Wall Street Journal, citând oficiali anonimi din serviciile de informații occidentale, a raportat la 28 iunie că Prigojin plănuise inițial să îi captureze pe ministrul apărării Serghei Șoigu și pe comandantul suprem Valeri Gherasimov în timpul revoltei. The Journal scrie că Prigojin „și-ar fi accelerat planurile” după ce serviciile secrete rusești au aflat de complot.
Casa Albă a refuzat să comenteze aceste speculații. Întrebată în legătură cu articolul din Wall Street Journal, purtătoarea adjunctă de cuvânt Olivia Dolton a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că autoritățile de la Casa Albă nu pot confirma și nici nu pot specula cu privire la acest subiect.
Însă președintele american Joe Biden a declarat că tulburările l-au slăbit pe președintele Vladimir Putin, deși a adăugat că este „greu de spus în ce măsură”.
„Este clar că pierde războiul din (Ucraina)”, a declarat Biden despre Putin la 28 iunie. „El pierde războiul acasă și a devenit un pic paria în întreaga lume”.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, de asemenea, că Putin a fost slăbit de rebeliune, care a arătat că „structurile autocratice, de putere au fisuri”.