Relațiile diplomatice ruso-americane, mai reci ca în Războiul Rece

Președinții Joe Biden și Vladimir Putin (colaj)

Wall Street Journal ia pulsul raporturilor ruso-americane, relatând despre ambasadele din cele două capitale. La Washington, Anatoli Antonov, care își reprezintă țara din 2017 se plânge că doar FBI ține – indirect – legătura cu ambasada, prin mesaje care îndeamnă personalul să se disocieze de regim.

Your browser doesn’t support HTML5

Relațiile diplomatice ruso-americane, mai reci ca în Războiul Rece

La Moscova au fost atât de multe expulzări încât jumătate din personalul american este acum de securitate. De la invazia rusă în Ucraina, raporturile bilaterale sunt practic înghețate. Atât Antonov cât și omologul său american, la Moscova, John Sullivan conduc ambasade într-o stare de izolare și ostilitate mai mare decât în anii războiului rece, apreciază analiști.

La Washington, ambasadorul rus se plânge că mesajele sale către Casa Albă rămân fără răspuns, în timp ce membrii în Congres văd contactele cu diplomați ruși ca un risc pentru carieră. După ce oferă ziaristului de la Wall Street Journal explicațiile făcând parte din propaganda Kremlinului, el adaugă ”Nu trebuie să vă gândiți că toți rușii sunt idioți sau monștrii. Nu e drept”. John Sullivan arată că atâta timp cât rușii oferă argumente rupte de realitate ca cel cu combaterea neo-fascismului ucrainian sau ocupația din rațiuni de auto-apărare, nu există mare lucru de discutat. Ambasadorul american spune că discută cu oficialități ruse numai în chestiuni specifice, cum ar fi ar fi reținerea unor cetățeni americani, aflați în închisori.

### Vezi și... ### SUA speră că Rusia va alege calea diplomatică pentru rezolvarea crizei de la granița cu Ucraina

Departamentul de Stat arată că liniile de comunicații între cele două țări se mențin deschise și ele sunt chiar folosite în chestiuni cu privire la evitarea unor ciocniri în Siria sau coordonarea unor programe spațiale. Săptămâna trecută șeful statelor majore reunite, generalul Mark Milley s-a întreținut telefonic cu omologul său generalul Valery Gerasimov. În articol se arată însă că absența canalelor diplomatice crește probabilitatea unor confruntări fie și accidentale, în condițiile în care Occidentul înarmează Ucraina, iar Kremlinul susțină că de fapt luptă împotriva Alianței NATO și Americii și că armele trimise sunt ținte militare legitime.

Nu este clar dacă diplomații ruși și chiar Antonov au acces la informații importante și asta descurajează și mai mult nevoie de a ține legătura. Ca ministru adjust al apărării atunci când Rusia a ocupat Crimeea, Antonov fusese sancționat de Uniunea Europeană, înainte de a fi numit la Washington, ceea ce de la bun început i-a îngrădit accesul. Acum însă, deși rămân deschise, ambele ambasade își văd redus rolul în detensionarea situației.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Kievul primește noi ajutoare militare. Moscova își intensifică asaltul în Donbas