„Remiza nu este o opțiune”, declară Volodimir Zelenski

Luptători din Serviciul de Securitate ucrainean, 17 mai 2022.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat că „remiza nu este o opțiune” pentru Ucraina, și a menționat din nou posibilitatea ca țara sa să adere la NATO.

Vorbind la o conferință digitală organizată de Financial Times, președintele ucrainean a spus că țara sa a pierdut deja „prea mulți oameni pentru a ceda pur și simplu teritorii”, adăugând că Ucraina trebuie să obțină din nou „controlul deplin asupra întregului său teritoriu”.

Zelenski a mai spus că NATO ar trebui să invite Ucraina să i se alăture, adăugând că „nu este timp de pierdut acum cu discuții despre aderare”.

Săptămâna trecută, la o conferință pe teme de securitate de la Bratislava, ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov declara că NATO ar trebui să includă Ucraina ca un membru „de facto”, dacă nu „de jure”, în strategia pe următorii zece ani pe care Alianța o va discuta la summitul din iunie de la Madrid.

Rusia se opune de multă vreme ideii aderării Ucrainei la NATO. Oricum Moscova consideră extinderea spre est a NATO de la începutul anilor 2000 drept o extindere „în sfera sa de influență”, dar admiterea Ucrainei ar aduce Alianța aproape „în casă”, potrivit Kremlinului.

La începutul războiului, preşedintele ucrainean declarase că țara sa ar putea accepta un statut de neutralitate, dacă primește garanții de securitate din partea unor state aliate. „Este clar că Ucraina nu este membră NATO. Acceptăm acest lucru”, mai spunea Zelenski.

Pe de altă parte, la Londra, premierul britanic Boris Johnson a declarat că președintele Zelenski nu trebuie să fie presat de puterile mondiale să accepte un acord de pace cu Rusia, care ar fi în defavoarea țării. Vorbind la o întâlnire cu miniștrii săi, la câteva ore după ce cu greu evitase o moțiune de neîncredere, Johnson a avertizat că acordurile proaste de pace oricum nu rezistă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Johnson a spus „că lumea trebuie să evite orice rezultat în care agresiunea nejustificată a lui Putin pare să fie răsplătită”. Cu aceeași ocazie, ministrul britanic de externe Liz Truss a anunțat că Londra pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei din Ucraina, relatează BBC.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Trupele ucrainene sunt „copleșite” numeric, dar rezistă la Severodonețk