Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.
Știrile presei moldovene
- Ziarul de Gardă scrie că mai mulți interpreți din R. Moldova, printre care Doina Sulac, Adrian Ursu, Ionel Istrati și Lia Taburcean, urmau să evolueze vineri, 22 martie, pe o scenă la Moscova, Rusia, în cadrul unui festival, însă concertul nu a avut loc din cauza atacului terorist de la Crocus City, care a luat viața a peste 130 de persoane, inclusiv a unei moldovence în vârstă de 42 de ani. Festivalul „Mărțișor”, ce s-a desfășurat la un hotel din cel mai mare oraș din Rusia, a fost organizat „cu sprijinul” oligarhului fugar Ilan Șor, sancționat de UE pentru tentative de destabilizare a R. Moldova.
- Locuitorii capitalei din sectorul particular, precum și gestionarii fondului locativ, sunt atenționați să nu arunce deșeuri vegetale în containerele de la platformele municipale. Și anume iarbă, frunze uscate, resturi de plante, ramuri de la copaci sau arbuști, transmite IPN. În contextul Campaniei de salubrizare de primăvară în municipiul Chișinău, Regia „Autosalubritate” atenționează cetățenii să respecte regulile de colectare a deșeurilor vegetale și să le depună în locurile special destinate.
- Liderul Partidului Nostru, fostul primar de Bălți Renato Usatîi, a depus actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă care își propune să colecteze 100 de mii de semnături în vederea inițierii referendumului privind alegerile parlamentare anticipate. Documentele au fost depuse pe 26 martie, la Comisia Electorală Centrală (CEC), notează Newsmaker. Usatîi s-a arătat încrezut că va reuși să adune numărul necesar de semnături.
- Programul Național de dezvoltare locală „Satul European” pentru anii 2024-2028 a fost aprobat de Guvern, informează TV8. Costurile implementării programului sunt estimate la peste 5,3 miliarde de lei, dintre care din bugetul de stat, prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală, va fi asigurată suma de peste 2,5 miliarde de lei. Astfel, proiectul prevede ca, până în 2028, circa 200 de mii de locuitori vor avea acces la rețeaua de apeduct și 37 de mii de persoane vor fi conectate la rețeaua de canalizare. De asemenea, 250 de mii de persoane din 100 de localități urmează să beneficieze de sistem de iluminat public îmbunătățit.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- Cea mai virală postare de pe Facebook este știrea Nord-News despre cum cel mai mare producător de ulei vegetal din Republica Moldova, întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi şi-a sistat activitatea.
- Pe Instagram, internauții au avut un interes pentru reportajul Europei Libere despre cum în R. Moldova nu există niciun centru de plasament pentru adulții cu Sindromul Down. Atunci când rămân fără părinți, de cele mai multe ori, aceștia ajung la azilurile de bătrâni, unde nu primesc îngrijirile specifice de care au nevoie.