În prezența președintelui Igor Dodon, la Chișinău au demarat astăzi oficial lucrările de reparare a sediului Președinției, avariat în protestele de stradă cu accente violente din primăvara anului 2009. La inaugurarea șantierului a fost prezent și un fost ambasador al Turciei în R. Moldova – pentru că întregul efort are și o componentă turcească.
Your browser doesn’t support HTML5
De câteva zile zeci de muncitori instalează geamuri, tencuiesc pereți ori execută lucrări la rețelele inginerești din cădirea președinției aflată în reparație capitală după evenimentele din 2009. Parte din pereți şi pardoseală au deasupra plăci de marmură, semn că aici reparaţiile au început, dar nu au fost finalizate. În holul de la intrare tronează un candelabru imens despre care presa a scris încă în 2009 că ar fi fost comandat de fostul președinte Vladimir Voronin. Mortarul a ajuns peste tot la primele patru niveluri, chiar dacă pe ici pe acolo mai pot văzute mobile şi covoare din epoca Voronin.
Pe lângă cele circa 5 milioane de euro investite din bugetul de stat, reparația președinției devastate în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009 va costa alte aproximativ 10 milioane de euro şi va fi „cadoul poporului turc poporului moldovean”, au ţinut să precizeze preşedintele Igor Dodon şi ex-ambasadorul Turciei la Chişinău Hulusi Kiliç, care au venit să inspecteze şantierul.
Bani sunt acordaţi prin intermediul Agenţiei Turce de Coordonare şi Cooperare (pe scurt TIKA) care a organizat licitaţia şi care la finalul lucrărilor va transmite imobilul autorităților moldovene.
În ultimii ani partenerii externi atunci când acordau granturi sau împrumuturi Republicii Moldova au pus şi anumite condiţii. Ce va trebui să facă Republica Moldova în relația cu Turcia în schimbul acestui ajutor, l-am întrebat pe președintele Igor Dodon:
„Atunci când am discutat cu domnul Erdogan, în luna mai 2017, la Istanbul, din partea lor nu am auizit nicio condiţie. Important că prietenii noştri sunt gata să ne ajute. Noi nu trebuie să căutăm nod în papură. Eu vreau să vă spun că astfel de proiecte importante pentru stat vor mai fi şi nu doar cu suportul din est sau din vest, pentru noi este important să facem ceva pentru oameni, pentru ţară şi dacă putem să o facem nu din bani publici, nu din bugetul de stat trebuie să facem acest lucru. Cei care ne dau autobuze din… nu spun ţara că nu este corect, înțelegem de unde, de alături, prietenii noştri, fraţii noştri, ce ei ne pun condiţii? Ei ne vor bine, ne acordă autobuse şi trebuie să ne bucurăm de lucrul acesta”.
Your browser doesn’t support HTML5
De asemenea, Igor Dodon a declarat că finanţarea nerambursabilă acordată de Turcia în acest caz nu ar avea nevoie de un cadru juridic, gen ratificare ori promulgare, aşa cum i-au reporşat oponenţii politici. Din punctul lui de vedere, deja există un acord între guvernele celor două ţări pentru proiecte de acest fel, iar cooperarea ar fi în spiritul legii.
La rându ei, coordonatoarea programelor TIKA la Chişinău Selda Özdenoglu, a spus că până acum partea turcă a investit în Republica Moldova în grădinițe scoli, aziluri, instruiri şi că „în afară de prietenia Moldovei nu a așteptat nimic”.
„TIKA este organizația care acordă ajutorul guvernului turc diferitor ţări. Sprijinul Turciei pentru prietenii săi nu este condiționat, noi vrem să ne arătăm prin intermediul acestor că ne dorim o cooperare durabilă. Şi acest proiect este de prestigiu pentru noi, pentru că Republica Moldova a avut încredere în noi şi suntem onoraţi de acest lucru”.
Your browser doesn’t support HTML5
Reparaţia preşedinţiei ar urma să fie finalizată în vară, iar şeful statului Igor Dodon a lansat deja invitația omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să vină de Ziua Independeţiei la inaugurarea noii lui case.
Anterior ex-preşedintele Vladimir Voronin a dezaprobat gestul actualului şef de stat de a apela la ajutor extern pentru a duce la capăt reparația președinției, spunând că ar fi o înjosire. Speakerul parlamentului, Andrian Candu, însă a afirmat că nu vede o problemă, mai ales că în trecut România ar fi alocat bani la amenajarea unor săli în parlament devastate la fel în aprilie 2009.