Repercusiuni ale deciziei americane de abandonare a tratatului nuclear cu Iranul

Președintele Hassan Rouhani adresînt un mesaj televizat națiunii la Teheran la 8 mai 2018

Ceea ce europenii doresc deocamdată este ca Iranul să nu riposteze.

Acum dupa ce presedintele Trump a retras Statele Unite din tratatul nuclear cu Iranul, intrebarea este ce va urma. Cum se pozitioneaza aliatii occidentali ai Americii? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Dupa cum se stie aliatii europeni ai Statelor Unite au incercat sa-l convinga pe Donald Trump sa nu se retraga din tratatul nuclear cu Iranul, incheiat de predecesorul sau, cu trei ani in urma. Acum, dupa ce seful executivului american nu le-a ascultat sfatul se pune problema cum vor reactiona europenii.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la Washington

Francezii sustin – prin vocea ministrului lor de externe – ca acordul nu este mort si in acest sens Emmanuel Macron a stat de vorba la telefon cu omologul sau Iranian, Hassan Rouhani. Ceea ce europenii doresc deocamdata este ca Iranul sa nu riposteze. Si sentimente similare au fost exprimate la Brussels, Londra, Berlin, Moscova si Pekin.

Liderul suprem Iranian, Ayatolahul Ali Khamenei a spus ca nu are incredere in tarile europene si a cerut guvernului iranian sa ceara garantii data viitoare cind incheie un acord ca sa nu pateasca cum a patit cu Statele Unite. Experti cred insa că, indiferent de ceea ce spun europenii, intelegerea cu Iranul nu poate supravietui deciziei lui Trump. Statele Unite planuiesc revenirea la sanctiuni dure si nu exista intentia de a oferi scutiri unor firme sau tari aliate.

Chiar daca Macron ar spune ca ramine in acordul respectiv, firme franceze stiu ca investind in Iran se expun unor sanctiuni americane, ceea ce le va obliga sa evite acea tara. Piata americana este mult prea mare pentru a nu fi un argument convingator. Intre firmele afectate va fi Airbus care in 2016 a cistigat un contract sa livreze Iranului 100 de avioane. Doar trei au ajuns la destinatie pina acum. Si firma americana Boeing are un contract in valoare de 20 de miliarde de dolari. Firma petroliera franceza Total este intr-o situatie similara.

O oficialitate de la Departamentul de Stat a spus ca in conditiile in care relatiile economice ale Statelor Unite cu Iranul sint limitate, singurul mijloc de presiune este reprezentat de sanctiuni care sa loveasca prin ricoseu, vizind firme europene care fac afaceri cu Iranul. Ministrul american de finante, Steven Mnuchin, a spus ca obiectivul este de a aduce Iranul la masa negocierilor pentru un acord mai bun care sa nu fie limitat in timp, care sa se refere si la chestiunea armamentului balistic si sa faca sa dispara actiunile destabilizatoare iraniene in tari cum sint Yemen si Siria.