Președinta Maia Sandu a răspuns acuzației aduse de ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, care declara că autoritățile moldovene ar încerca să „anuleze tot ce este rusesc, așa cum face Ucraina” prin intermediul Legii securității informaționale, care interzice știrile și emisiunile analitice rusești.
### Vezi și... ### Șantajul gazului în Moldova și când stânga rusească se sfâșie din pricina Ucrainei„Această lege ține de decizia suverană a parlamentului, a președinției țării noastre și a fost necesară pentru a combate dezinformarea. Facem acest lucru și vom face în continuare ca să asigurăm un spațiu informațional obiectiv, pentru ca cetățenii noștri să poată să analizeze pornind de la informații obiective, și nu de la propagandă și surse false”, a replicat Maia Sandu, într-o conferință de presă, prilejuită de decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidat la aderare la UE.
Șefa statului a promulgat, pe 19 iunie, Legea securității informaționale, care interzice difuzarea știrilor și emisiunilor analitice din Rusia, dar și a programelor care conțin dezinformare, care susțin agresiunea militară, au conținut extremist, caracter terorist sau reprezentând o amenințare pentru securitatea națională.
Legea introduce noțiunea de „dezinformare” și prevede sancțiuni graduale pentru instituțiile media care dezinformează, de la amenzi până la retragerea dreptului de a difuza publicitate. Deputații Partidului Socialiștilor au contestat legea la Curtea Constituțională, calificând-o drept „cenzură”.
### Vezi și... ### Majoritatea PAS votează o lege contra dezinformării | Opoziția spune că se introduce cenzura