Reprezentanții PSRM au învins în nouă circumscripții la alegerile din autonomia găgăuză

Candidații Partidului Socialiștilor au învins în nouă circumscripții la alegerile din autonomia găgăuză, se anunță într-un comunicat de presă PSRM, citat de IPN. În document se mai spune că în Adunarea Populară a Găgăuziei au fost aleși și câțiva candidați independenți susținuți de PSRM. Următoarea etapă va consta în participarea partidului la formarea majorității în Adunarea Populară a Găgăuziei, se mai spune în comunicat.

Documentul adaugă că PSRM a pledat întotdeauna pentru o „reprezentativitate demnă a găgăuzilor în autoritățile naționale”. Reprezentanții Autonomiei Găgăuze au făcut parte din componența tuturor fracțiunilor parlamentare ale PSRM, și astăzi, fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor este singura în componența căreia se regăsesc trei găgăuzi, se mai spune în comunicatul emis de partid.

IPN amintește că Adunarea Populară a Găgăuziei are 35 de deputați, aleși câte unul în fiecare din cele 35 de circumscripții electorale din regiune. La scrutinul ordinar, din 19 septembrie, au fost aleși 18 deputați. În 11 circumscripții, unde niciunul dintre candidați nu a acumulat cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, pe 3 octombrie s-a organizat al doilea tur al de scrutin. În aceeași zi, s-au organizat alegeri noi în șase circumscripții, unde pe 19 septembrie alegerile nu au fost declarate valabile, din cauza numărului mic de votanți.