Cehia a trimis Ucrainei zeci de tancuri T-72

Tancuri T-72 conduse de echipa Serbiei la competiția de tancuri biatlon din cadrul Jocurilor Armate Internaționale la poligonul din Alabina, din apropiere de Moscova, 6 august 2016.

Republica Cehă este prima țară NATO care a trimis Ucrainei zeci de tancuri T-72 de producție sovietică/rusească, a informat marți site-ul de știri „Echo24”.

Au fost trimise și transportoare blindate de personal. Este vorba de donații în urma unui acord între aliații NATO.

Informația a fost confirmată de ministrul ceh al Apărării Jana Černochová (ODS), care se numără printre cei mai puternici susținători ai guvernului ucrainean.

Pe lângă drone și rachete ghidate, livrarea include tancuri standard sovietice, pe care armata cehă le are în arsenalul său.

După cum a relatat „Echo24”, Cehia era una dintre puținele țări care ar fi putut furniza Ucrainei acest tip de echipament militar. Ungaria și Slovacia au și ele astfel de echipamente, dar Slovacia dispune de foarte puține tancuri, în timp ce guvernul de la Budapesta, condus de premierul populist și filorus Viktor Orbán, se opune livrărilor de arme către Ucraina și a interzis tranzitul acestora pe teritoriul Ungariei.

### Vezi și... ### Ungaria: victoria democrației „iliberale”?