AGORA scrie că distribuția ziarelor și revistelor va fi sistată pe un termen nedeterminat. Anunțul a fost făcut de „Poșta Moldovei” pentru a invoca regimul special de muncă pentru protecția angajaților în perioada stării de urgență, instituit în temeiul dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale, potrivit api.md. În aceste condiții, redacțiile nu editează ziare și reviste, întrucât distribuitorii nu le livrează cititorilor și abonaților.
Your browser doesn’t support HTML5
Redacțiile anunță despre continuarea informării publicului doar în regim online pe portalurile și paginile electronice, până la reluarea distribuției publicațiilor tipărite de către Î.S. „Poșta Moldovei”.
- ANTICORUPȚIE transmite că fostul director al Întreprinderii Municipale Apă-Canal Chișinău, Constantin Becciev, a fost achitat irevocabil de către Curtea Supremă de Justiție într-un dosar pornit cu patru ani în urmă pentru abuz de serviciu și delapidarea averii străine. Instanța supremă a menținut argumentele instanței de fond și ale Curții de Apel, care l-au declarat nevinovat pe Becciev. Fostul funcționar a declarat că intenționează să revină în funcție și ar putea să ceară în instanță salariul pentru perioada în care a fost demis, fiind nevinovat.
- Corespondentul DEUTSCHE WELLE, Vitalie Călugăreanu, relatează despre „1500 de morminte pentru oameni încă vii”. În Republica Moldova, punctul critic al Covid-19 ar putea fi atins în aproximativ o săptămână, menționează jurnalistul, adăugând că la cimitirul "Sfântul Lazăr" din Chișinău a fost amenajat un sector special pentru victimele Covid-19. Citat în articol, Primarul Chișinăului, Ion Ceban, susține că informația apărută în presă precum că se sapă gropi pentru eventuale persoane decedate de COVID-19 sunt „total disproporționate”. Asta deși însuși directorul cimitirului, Pavel Eni, a făcut publică informația respectivă la un post TV, precizând că solicitarea a venit din partea Comisiei pentru Situații Excepționale, menționează jurnalistul.
- JURNAL TV scoate în evidență declarația vicepreședintelui Platformei DA, Alexandru Slusari, convins că este necesară crearea unui grup de lucru pentru a lua decizii și a susține inițiative în contextul crizei din țară cauzată de pandemia COVID-19. „Nu este corect ca Parlamentul să se izoleze, ci trebuia să lucreze, deputații trebuie să lucreze Indiferent de riscurile care există. Desigur că avea să se țină cont de toate măsurile de siguranță, însă Parlamentul, ca și Guvernul, trebuia să-și continue activitatea”, a declarat Slusari într-o emisiune la Jurnal TV.
- MOLD STREET a încercat să afle de ce prețul măștilor medicale a crescut de 5-7 ori. Potrivit portalului, Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a identificat zece companii de la care instituțiile medico-sanitare vor putea să procure măști medicale. Majoritatea sunt producători locali, dar sunt și câțiva ce vor aduce măști din import, se spune în articolul citat. Datele prezentate de instituție arată diferențe de preț foarte mari între companii, depășind uneori și 50%: de la 5,7 lei bucata la 9,11 lei. Specialiștii spun că ceea ce se întâmplă acum este un adevărat dezastru, iar multe din măști nu ar corespunde cerințelor medicale.
- NOI.MD afirmă că businessul și economia R.Moldova nu vor mai fi ca odinioară, după pandemia de coronavirus. „Noi trebuie să înțelegem că, dacă nu vom lua în serios încercările prin care trec azi țările dezvoltate din UE, concluziile pe care le trag acestea, nu vom putea înțelege ce concepție de dezvoltare a viitorului nostru economic să adoptăm. Azi Moldova este oarecum vaccinată și trebuie să-și formeze imunitatea”, susține autorul articolului citat, Evgheni Ojenov.
- Expertul Sergiu Tofilat a comentat pentru RADIO CHIȘINĂU decizia autorităților de la Chișinău de a procura tot necesarul său de energie electrică de la Cuciurgan, din stânga Nistrului. Decizia respectivă contravine în totalitate intereselor economice și de securitate ale R.Moldova și reprezintă, de fapt, o metodă directă de finanțare a regimului separatist de la Tiraspol, spune Tofilat. El constată că în regiune prețul la energie este cu mult mai mic. În România, spre exemplu, a scăzut sub 30 de dolari pentru 1MWh. În plus, Republica Moldova achită practic de două ori pentru energia livrată din stânga Nistrului - costul energiei, dar și prețul gazului utilizat la producerea acesteia, pe care autoritățile separatiste nu-l achită, a spus comentatorul.
- Europarlamentarul român Siegfried Mureşan a catalogat drept populiste, la TVR MOLDOVA (tvrmoldova.md, 200401), declarațiile făcute de mai mulți oficiali cu privire la faptul că în Uniunea Europeană nu ar exista o eventuală solidaritate în contextul luptei împotriva COVID-19. În opinia sa, propaganda și politicienii populiști trebuie demascați în această perioadă. Oficialul european precizează că în aceste zile trebuie să existe o solidaritate în tot blocul european. „Dacă Uniunea Europeană nu ar acorda ajutor și țările membre nu ar fi solidare, fiecare țară s-ar simți abandonată, pe cont propriu, pentru că după aceasta nu mai reușești să obții solidaritate și unitate europeană în 3-4 luni. Este important ca solidaritatea să fie atinsă la începutul procesului”, a menționat politicianul.
- ZIARUL DE GARDĂ scrie că mai mulți voluntari, reprezentanți ai organizațiilor pentru protecția animalelor, dar și locuitori ai mun. Chișinău, susțin că de când a fost decretată starea de urgență în legătură cu pandemia de COVID-19, administrația Centrul de sterilizare(CEST) din Chișinău nu mai restituie câinii proprietarilor și au stopat adopția acestora. Totodată, aceștia susțin că pe teritoriul Necropolei sunt mai mulți câini decât ar permite spațiul acesteia. Contactat de Ziarul de Gardă, directorul Centrul de sterilizare din Chișinău, a spus că motivul pentru care a fost stopată adopția ar fi că patrupezii ar răspândi noul tip de coronavirus.