Your browser doesn’t support HTML5
G4Media preia declarații ale oficialilor români după ce Uniunea Europeană a aprobat pentru Republica Moldova un ajutor de 600 de milioane de euro în trei ani (aproximativ 6% din Produsul Intern Brut al țării), sub formă de granturi, asistență macro-financiară și investiții. Sprijiul face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență destinat statelor membre și, a spus ministrul român de externe Bogdan Aurescu, „reprezintă o dovadă solidă a solidarității Uniunii Europene cu cetățenii Republicii Moldova”. Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, a reamintit că „Republica Moldova are nevoie urgentă de pași concreți în zona reformelor”.
Politologul Cristian Pârvulescu se întreabă în Observator cultural de ce totuși a apelat Alexandr Lukașenka la deturnarea unei curse Ryanair ca să-l captureze pe opozantul său Roman Protasevici. Greu de dat un răspuns ferm dar, scrie Pârvulescu, „cei care au declanșat acțiunea pornesc de la definiția puterii (politice) ca exprimare a forței”. E limpede pentru analist că s-a dorit „testarea rezilienței democrațiilor în fața provocărilor autocrațiilor răsăritene. Iar răspunsul occidental a rămas în sfera soft-power”, cum se știe. „Între timp, opozanții sunt torturați și chiar uciși, familiile lor amenințate, iar societatea agonizează”. „Dacă revenirea la totalitarism este semnul eșecului acestor regimuri politice, aceasta nu înseamnă și iminenta lor prăbușire. De aceea, din ce în ce mai izolate și mai contestate intern, acestea regimuri vor fi tentate să atragă Occidentul într-o confruntare, ca singură șansă de a mai câștiga timp”. Pentru că, în țări ca Belarus, timpul nu este ritmat de alegeri libere.
Spre toamnă, Rusia ar putea absorbi Belarusul
O ipoteză frapantă apare într-un text semnat de Yehven Mahda, pe site-ul veridica.ro. Acest analist crede că, spre toamnă, Rusia ar putea absorbi Belarusul. „Incidentul cu avionul de linie Ryanair a fost un catalizator pentru răspândirea în spațiul informațional rus a declarațiilor despre «poporul nostru din Belarus» și «șase regiuni viitoare ale Rusiei», scrie el. Acum (aceste idei) sunt exprimate de politicieni, jurnaliști și experți de nivelul doi, apropiați de Kremlin. (Dar) Merită să ne amintim că, în perioada de vârf a protestelor împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale din Belarus, Rusia a făcut uneori evaluări diametral opuse”. Autorul publicat de veridica mai spune și că probabilitatea ca Roman Protasevici să fie prezentat la Minsk drept criminal de război e foarte mare.
Fondatorul televiziunilor Antena, Dan Voiculescu, acum liber după o detenție pentru corupție, este publicat și lansat cu un volum de Editura Academiei Române. Voci din presă protestează. Mircea Marian, de la Newsweek, găsește că nu e tocmai de mirare, de vreme ce în secția economică a Academiei, din 11 membri, 6 au legături dovedite sau suspectate cu Securitatea. Între ei, guvernatorul Băncii Naționale Mugur Isărescu. Ceea ce este însă, cum spune jurnalistul, „nuca pe colivă” e că relația dintre Academie și Dan Voiculescu e veche. În 2008, „Academia i-a arendat turnătorului Felix vreo 2.700 de hectare de teren agricol. DNA a anchetat (atunci)dosarul arendei, dar nimic nu s-a întâmplat”. A protestat și venerabilul filozof Mihai Șora, pe Facebook. Drept răspuns, notează G4Media, Dan Voiculescu îl amenință cu procese dacă nu șterge postările referitoare la el.
În fine, nou este și că secorul 1 al Bucureștiului, condus de Clotilde Armand, primar USRPLUS, e din nou sufocat de gunoaie. Compania de salubritate aflată sub contract refuză iar să-și facă treaba, simțind că, poate-poate, mandatul inflexibilei primărițe ar putea fi invalidat. Clotilde Armand a solicitat declanșarea stării de alertă în sector, informează G4Media.