Republica Moldova din 2030 | Pregătiri de iarnă fără gaz rusesc în Germania

Până în 2030, rata sărăciei se va reduce la jumătate în Republica Moldova

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene
  • Rata sărăciei se va reduce la jumătate în Republica Moldova până în 2030, vor exista mai multe sisteme de canalizare și epurare, iar mai multe poduri ne vor lega de România. Acestea sunt câteva dintre planurile autorităților incluse în Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030”, lansată în preajma zilei independenței. Potrivit portalului Mold-Street.com, care citează reprezentanții Guvernului, documentul este unul vizionar și urmează a fi aprobat în septembrie. Strategia de dezvoltare pentru următorii ani prevede și construcția a două spitale regionale și crearea liceelor-model în toate orașele-poli de dezvoltare regională. Autoritățile au creat și o agendă anti-criză pentru perioada următoare. În mare parte, e vorba despre acțiuni care să asigure securitatea alimentară, să diversifice sursele energetice și să redreseze economia.
  • De Ziua Independenței, Republica Moldova a fost felicitată de partenerii de peste hotare, reține TV8. Secretarul de stat american Antony Blinken a apreciat drept semnificativă Ziua Independenței din acest an, întrucât Republica Moldova a arătat că este puternică și rezistentă în contextul războiului din Ucraina, când mii de oameni s-au refugiat în țara noastră. Oficialul american a reafirmat ajutorul pentru Republica Moldova. De peste Prut, președintele României Klaus Iohannis a spus că România va continua să fie cel mai important susținător al cetățenilor Republicii Moldova și integrării europene.
  • La 31 de ani de la obținerea independenței, cetățenii Republicii Moldova au un salariu de 1,6 ori mai mare decât în 1991, judecând după puterea de cumpărare. Însă, dacă în 1990 oamenii trăiau doar din salarii, în ultimii ani, pe lângă salarii, ei au parte și de alte venituri: din comerț, agricultură, remitențe, arată o analiză a expertului economic Veaceslav Ioniță, preluată de Ziarul de Gardă. Totodată, ținând cont și de alte venituri pe care le au, cetățenii Republicii Moldova pot procura în prezent de 2,6 ori mai multe bunuri decât în 1991.
  • Rata inflației anuale în Republica Moldova care a ajuns la 33 la sută în luna iulie este la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani, potrivit informațiilor Băncii Naționale, publicate de Radio Chișinău. Cu excepția perioadei de colaps economic ce a urmat după destrămarea Uniunii Sovietice, Republica Moldova s-a confruntat cu o inflație mai mare doar după prăbușirea leului moldovenesc în urma crizei financiare din 1998 din Rusia. Prognozele Băncii Naționale arată că inflația ar urma să scadă la începutul anului viitor.
  • Reguli vor exista și pentru trotinetele electrice, după ce acestea vor fi introduse în Regulamentul Circulației Rutiere. Astfel, vor putea conduce trotinetele doar cei care au peste 16 ani și vor exista restricții pentru circulația trotinetelor pe porțiunile de drum unde viteza de deplasare depășește 50 km/h. Vesta reflectorizantă de protecție va fi obligatorie pentru cei care urmează să urce pe trotinete, iar casca va fi un element de protecție opțional, după cum a spus pentru Agora.md reprezentantul Inspectoratului Național de Securitate Publică, Pavel Apostol.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
  • Pe Facebook, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, este populară știrea despre sportivul moldovean Serghei Tarnovschi care a cucerit două medalii de aur la Supercupa Mondială de canoe sprint de la Oklahoma.
  • De interes în rândul publicului de pe Facebook se bucură și știrea Europei Libere despre forțele ucrainene care continuă să respingă atacurile rusești în Bahmut.
  • Pe Instagram este virală știrea Europei Libere despre cum germanii se pregătesc să înfrunte iarna fără gaz rusesc: luminile se sting în jurul monumentelor istorice și în zonele iconice ale marilor orașe, iar populația își face provizii de lemne și cărbune.